Tegelspreuken als puisten op een verder fijn gelaat

cd soul India.Arie – Testimony: Vol.2, Love & Politics (Universal Republic)

cd soul

India.Arie – Testimony: Vol.2, Love & Politics

(Universal Republic)

Rechtszaken. Karaktermoord. Verbroken vriendschappen. Het breekt de Amerikaanse soulzangeres India.Arie geen moment; ze pakt de scherven van haar hart gewoon weer op. Het leven draait immers om de reis en niet om de bestemming. Liefde is het enige medicijn tegen haat. En wanneer je vanuit het heelal kijkt, zijn we allemaal hetzelfde. De tegelspreuken waarmee India.Arie haar muziek doorspekt, zijn als storende steenpuisten op een verder fijn gelaat.

Muzikaal heeft ze de potten honing ditmaal gelukkig vaker laten staan dan op het eerste deel van deze Testimony-reeks. Het klinkt alsof ze met haar akoestische gitaar de wereld is rondgetrokken. Van stuwende Katrina-blues in River Rise met Keb Mo tot Afrikaanse tinten in Sade-cover Pearls; van een hint roots-reggae in Therapy tot traditionele Turkse blaas- en snaarinstrumenten in The Cure met Turkse zangeres Sezen Aksu en Spaans gitaargetokkel en percussie in armoede-analyse Ghetto (waarin ze, jawel, vol overgave zingt: “it’s a small world after all”.)

De vaak rijke, akoestische en met gloedvolle stem gezongen soul van India.Arie, kruipt steeds meer naar wereldmuziek. Door haar kritiek wat feller te verpakken, zoals in River Rise, of wat aardser haar liefde te verklaren, zoals in het vrolijk springerige Yellow (“everytime you go away my yellow turns to grey”) wordt het ook draaglijk voor de minder mierzoete muziekconsument.

Saul van Stapele

    • Saul van Stapele