Spaanse minister treedt af

De Spaanse minister van Justitie, Mariano Fernández Bermejo, is gisteren afgetreden. Aanleiding is de rechtersstaking van vorige week en de aanhoudende polemiek rond zijn deelname aan een jachtpartij waarbij ook onderzoeksrechter Baltasar Garzón aanwezig was.

Bermejo zei dat hij niet langer kon functioneren onder de voortdurende kritiek van de conservatieve oppositie. Deze kritiek overschaduwde de campagne voor de regionale verkiezingen die zondag worden gehouden in Baskenland en Galicië. Ze gelden als graadmeter voor de positie van het socialistische kabinet-Zapatero.

De rechtersstaking werd toegeschreven aan Bermejo’s onbuigzame houding. Hij was toen al in opspraak wegens de jachtpartij met Garzón, die op dit moment een onderzoek leidt naar corruptiezaken binnen de conservatieve oppositiepartij Partido Popular. Oppositieleider Rajoy beschuldigde de minister en de rechter van een complot tegen zijn partij. Het laatste duwtje kwam toen bleek dat Bermejo geen jachtvergunning had voor het betrokken gebied.