'Sjeik City wil belang in Milan'

AC Milan heeft vandaag ontkend in onderhandeling te zijn met de Abu Dhabi United Group, dat een minderheidsbelang in de Italiaanse voetbalclub zou willen. De investeringsmaatschappij is eigenaar van het Engelse Manchester City.

De Italiaanse krant Corriere della Sera meldde vanochtend dat Abu Dhabi United Group voor 40 procent eigenaar wil worden van AC Milan. De investeringsmaatschappij zou bereid zijn 500 miljoen euro te betalen voor een minderheidsbelang in de voetbalclub, die nu volledig eigendom is van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi.

Abu Dhabi United wordt geleid door sjeik Mansour Bin Zayed al-Nahyan, wiens familie het land bestuurt. Zijn persoonlijke vermogen wordt door de Corriere della Sera geschat op 18 miljard euro. Hij zou volgens de krant een aandeel van 5 procent hebben in Mediaset, het familiebedrijf van de Berlusconi’s.

De interesse van de Arabische investeerder in AC Milan dateert van vorige maand. Ook toen waren geldschieters uit de Verenigde Arabische Emiraten in het nieuws: de eigenaar van Manchester City deed een vergeefse poging de Braziliaanse voetballer Kaka van AC Milan over te nemen, voor ruim 100 miljoen euro.

Volgens de Corriere della Sera heeft eigenaar Berlusconi toestemming gegeven om de gesprekken over een belang in de club met de Arabische investeerders te openen. AC Milan had vorig jaar met 210 miljoen euro het grootste budget van alle voetbalclubs in Italië, aldus de krant. In die periode leed de club echter een verlies van 32 miljoen euro. Berlusconi heeft er genoeg van om de tekorten steeds aan te vullen, meldt de Corriere della Sera, en is om die reden ook bereid om een deel van de club te verkopen. De krant wijst er ook op dat Marina Berlusconi, de dochter van de premier annex clubeigenaar die voorzitter is van de familieholding Fininvest, verschillende keren blijk heeft gegeven van haar ongenoegen over de kosten van de club.

AC Milan, voorlopig nog met David Beckham, kent dit seizoen in Europees verband een dieptepunt. De club van trainer Carlo Ancelotti slaagde er niet in zich te plaatsen voor de Champions League. In 2007 won AC Milan het belangrijkste clubtoernooi nog.