RBS wordt nieuwe huisbankier van de Nederlandse staat

Amsterdam. De studiebeurs, de boete voor te hard rijden of de subsidie van een orkest. Deze betalingen van en aan de rijksoverheid worden per 1 mei behandeld door een buitenlandse bank. Royal Bank of Scotland (RBS) is vanaf dat moment de huisbankier van Den Haag. RBS vervangt daarmee ING en Rabobank. De Schotse bank maakte gisteren bekend dat het de Europese tender heeft binnengehaald die het ministerie van Financiën in mei uitschreef. RBS zal per jaar ruim 66 miljoen aan betalingstransacties verzorgen voor de ministeries. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Belastingdienst vallen buiten het contract, dat geldt voor minimaal vier en maximaal zeven jaar. ING verricht de betalingen voor de Belastingdienst, volgens een woordvoerder is dat met 200 miljoen transacties per jaar het grootste overheidscontract. De keuze voor RBS is opmerkelijk. De bank uit Edinburgh zit in grote problemen en werd grotendeels genationaliseerd door Londen. Donderdag publiceert RBS de cijfers over 2008, die waarschijnlijk een recordverlies zullen laten zien.