'Rawagede' beledigd

Nabestaanden van het bloedbad dat Nederlandse militairen in 1947 hebben aangericht in het Indonesische dorp Rawagede op Java zijn niet te spreken over het aanbod van minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) om in het dorpje een aantal hulpprojecten te beginnen. De Stichting Comité Nederlandse Ereschulden die de belangen van de nabestaanden behartigt, zegt in een vandaag uitgegeven verklaring getroffen te zijn door „de arrogantie die spreekt uit het feit dat de slachtoffers worden afgescheept met een gift uit de middelen van Ontwikkelingssamenwerking voor een dergelijke oorlogsmisdaad”.

Nederlandse militairen vielen tijdens de zogeheten eerste politionele actie het dorpje binnen op zoek naar een onafhankelijkheidsstrijder. Het Comité Nederlandse Ereschulden zegt dat toen 431 mensen zijn gedood.

De belangenorganisatie eist excuses en schadevergoeding van Nederland. Dit is tot nu toe geweigerd.