Onduidelijkheid over lengte straf Al Mansouri

Het is nogal een verschil, elf of dertig jaar in een cel. De advocaat van de Iraans-Nederlandse activist Abdullah Al Mansouri was bij diens rechtszaak in Iran aanwezig en weet het zeker: Al Mansouri heeft elf jaar gekregen. Maar afgelopen zondag meldde het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Al Mansouri tot dertig jaar celstraf is veroordeeld. Zijn zoon Adnan, die in Maastricht woont, heeft dat ook gezegd. En Amnesty International ook. Een woordvoerder van Amnesty International opperde gisterochtend de mogelijkheid dat Al Mansouri na een celstraf verbannen wordt of huisarrest krijgt en dat dit bij elkaar dertig jaar zou kunnen zijn. Volgens advocaat Dadkhah is Al Mansouri veroordeeld wegens uitspraken van zijn vrouw. „Dit was geen eerlijk proces, want hij is niet verantwoordelijk voor wat zijn vrouw zegt.” Onduidelijk is waarom de rechtbank zo gevoelig is over de vrouw van Al Mansouri, aldus Dadkhah.

Al Mansouri’s zoon heeft verschillende keren gezegd dat zijn vader de doodstraf zou krijgen. Daarnaast zei hij dat de Nederlandse staat 70.000 euro aan Iran zou moeten betalen om de mogelijke doodstraf voor zijn vader uit stellen.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft zich sterk gemaakt om doodstraf van Al Mansouri te voorkomen. Diverse parlementsleden hielden een wake voor de Iraanse ambassade in Den Haag. Het is onduidelijk wat de invloed van stille diplomatie tussen Nederland en Iran is geweest op het vonnis.

Al Mansouri staat in Nederland bekend als een mensenrechtenactivist met een koninklijke onderscheiding, maar wordt in zijn vaderland gezien als een landverrader die leiding geeft aan een terroristische organisatie die verantwoordelijk is voor tientallen burgerdoden. Al Mansouri is actief voor de Ahvaz Liberation Organisation (ALO), die opkomt voor de belangen van de Arabische minderheid in de olierijke Iraanse regio Al-Ahwaz en streeft naar onafhankelijkheid van dat gebied.

    • Thomas Erdbrink