Nog meer banen geschrapt bij Akzo na verlies

Er zullen meer banen verloren gaan bij verf- en chemieconcern AkzoNobel dan de 3.500 die vorig jaar al waren aangekondigd. Dat maakte AkzoNobel vanochtend bekend.

Het bedrijf heeft over de volle breedte last van de economische crisis. De afzet van producten daalde in het laatste kwartaal van 2008 in alle drie divisies van het bedrijf. AkzoNobel verhoogde wel de prijzen, maar desondanks daalde de winst.

Vanwege de moeilijke economische omstandigheden gaat het bedrijf ingrijpender en sneller reorganiseren dan het aanvankelijk van plan was. Het concern wilde geen nadere details geven over het extra banenverlies, maar zei wel dat de kosten fors moesten worden teruggebracht.

De omzet daalde in het laatste kwartaal van 2008 in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2007 met drie procent tot 3,56 miljard euro. De winst daalde met 38 procent tot 121 miljoen euro. Bovendien moest AkzoNobel in het laatste kwartaal van vorig jaar nog een eenmalige afschrijving doen van 1,2 miljard euro op onderdelen van de in 2007 gekochte Britse verfproducent ICI. De waarde van de onderdelen decoratieve verven en producent van basischemicaliën National Starch blijkt in de huidige marktomstandigheden veel geringer dan was aangenomen bij de overname.

Door deze afschrijving leed AkzoNobel het laatste kwartaal van 2008 uiteindelijk een verlies van bijna 1,5 miljard euro. Over het hele jaar 2008 leed het concern een verlies van ruim 1 miljard euro, veroorzaakt door de afschrijving. In 2007 bedroeg de winst nog 595 miljoen euro. De omzet over heel 2008 steeg nog met 1 procent in vergelijking met 2007 tot 15,4 miljard euro.

In een toelichting op de cijfers zei AkzoNobel-topman Hans Wijers dat 2009 „zeer uitdagend” wordt. „Het zeer moeilijke handelsklimaat waarmee wij aan het eind van het vierde kwartaal te maken kregen, zette door in het nieuwe jaar.”

Vorig jaar kondigde het bedrijf al aan wereldwijd 3.500 banen te zullen schrappen, wat een jaarlijkse besparing van 100 miljoen euro moet opleveren. Inmiddels zijn er 1.660 medewerkers verdwenen bij het bedrijf. Om kosten te besparen heeft het bedrijf ook de salarissen voor 2009 bevroren van de raad van bestuur en van 500 topmanagers.

Daarnaast stopt AkzoNobel met de inkoop van eigen aandelen. Het bedrijf zou nog voor 1,6 miljard euro eigen aandelen inkopen. Deze poging om de koers te verhogen werd vorig jaar al uitgesteld omdat het bedrijf dit jaar nog schulden moest herfinancieren. De inkoop is nu definitief geschrapt.