Nederlanders wennen bij ?The Bucks?

Nederlandse basketballers Dan Gadzuric en Francisco Elson hunkeren naar succes.

Hun team Milwaukee Bucks blijkt geen eenheid in Amerikaanse profcompetitie.

Na afloop van een smadelijke nederlaag tegen het matig spelende Los Angeles Clippers zit Dan Gadzuric (31) bij te komen in de kleedkamer van het Staples Center. „We beschikken over veel talent, maar hebben tegelijkertijd met de nodige obstakels te maken”, zegt de 2.11 meter lange center gelaten. „Ik ben ervan overtuigd dat we boven onszelf uit kunnen stijgen en uiteindelijk de play-offs weten te bereiken. Ik probeer steeds mijn beste spel te geven en kom iedere wedstrijd vol energie het veld in. Meer kan ik niet bieden.”

De geboren Hagenaar komt sinds 2007 uit voor Milwaukee Bucks in de profcompetitie NBA, na ervaring opgedaan te hebben in het college team van de UCLA Bruins in Los Angeles. „Ik heb een heel goede tijd gehad bij UCLA. Het wedstrijdtempo in de competitie lag erg hoog. Het niveau in de NBA is van een totaal andere orde, maar bij de Bruins heb ik veel ervaring opgedaan en veel exposure gekregen. Vergeet niet dat veel spelers de overstap van dit universiteitsteam naar de NBA hebben gemaakt.”

Gadzuric bevindt zich in goed gezelschap. Dit seizoen spelen negen voormalige Bruins opvallend in de NBA, onder wie Jordan Farmar bij Los Angeles Lakers en Baron Davis bij Los Angeles Clippers. De statistieken van de club van Gadzuric laten echter te wensen over. „Het team zit middenin de heropbouw”, licht hij toe. „We doen ons uiterste best, maar regelmatig glipt de overwinning door onze vingers. We komen ervaring tekort naast spelers die iedere wedstrijd presteren. Andere teams hebben allemaal minimaal drie uitzonderlijk goede spelers. Onze tekortkoming is dat we te weinig als een team spelen. Coach Scott Skiles predikt dan ook voortdurend collectiviteit.”

Ploeggenoot Francisco Elson (32) heeft na afloop van de nederlaag duidelijk geen zin om de media te woord te staan. De 2.13 lange center is de vaste back-up voor de Australische sterspeler Andrew Bogut, maar nu die terug is van een korte blessureperiode is de speeltijd van de geboren Rotterdammer van Surinaamse afkomst beperkt.

„Ik weet even niet waar ik aan toe ben”, merkt hij al voor de wedstrijd tegen Los Angeles Clippers op. „Zo sta ik een vol kwart in het veld, zo zit ik het grootste deel van de wedstrijd op de bank.” Elson, die in 1999 in de NBA belandde bij Denver Nuggets, kent het klappen van de zweep. De eerste vier seizoenen in zijn profcarrière speelde hij op uitleenbasis in de Spaanse competitie om vanaf 2003 voor Denver Nuggets uit te komen. Vanaf 2006 komt hij uit voor San Antonio Spurs waarmee hij als eerste Nederlandse basketballer NBA-kampioen wordt.

Elson onderstreept dat Milwaukee Bucks met de nodige verbetering uitzicht heeft op de play-offs, maar liever praat hij over de Nederlandse ploeg waarvan hij aanvoerder is. „De komende zomer staan drie interlands gepland in de Europese B-divisie. Wanneer ik fit ben, ben ik van de partij. Ik zie het als een prettige verplichting voor het nationale team uit te komen, omdat ik nu eenmaal in Nederland ben geboren en opgegroeid. Het betekent veel voor me wanneer mijn familie en vrienden op de tribune zitten. Het doel is om naar de A-divisie te promoveren en daarvoor liggen we aardig op koers.”

„Het is hoog tijd dat de kwaliteit van het Nederlandse basketbal weer het oude niveau bereikt”, vervolgt Elson. „Kijk, ik ben nu 32, dus de jaren gaan tellen. Het zal sterk afhangen van de jonge spelers of we het niveau van topteams zoals Griekenland, Italië, Spanje en Litouwen aan kunnen. Met name in die landen is de nationale competitie erg sterk, waardoor jonge spelers kunnen groeien. Dat heeft Nederland niet, maar er is zoveel talent. Het punt is dat ze goed begeleid moeten worden, net zoals ik toen ik bij AMVJ Rotterdam speelde en de overstap maakte naar Kilgore Junior College in Texas.”

Elson praat regelmatig met zijn collega en vriend Dan Gadzuric over het belang van het Nederlands team, maar de zoon van een Servische moeder en een vader van het Caraïbische eiland Saint Vincent geeft de voorkeur aan een rustperiode in de zomer en stelt zich dus niet beschikbaar.

„Er is altijd een mogelijkheid dat ik voor Nederland uitkom, maar de zomer breng ik het liefst met mijn familie door”, zegt Gadzuric. „Francisco begrijpt hoe belangrijk het voor me is ’s zomers terug te gaan naar Den Haag om mijn grootouders, ouders en zus te zien. En om een paar voetbalwedstrijden in de eredivisie bij te wonen. Als het op voetbal aankomt, is hij een fanatieke PSV-fan en ben ik de ultieme supporter van ADO Den Haag.”

    • Martin Harasimowicz