Muizenbroodjeaapverhaal

Muizen zijn besmettelijk, ook in sociaal opzicht. Als er iemand een verhaal over een muis vertelt, dan wil meteen iederéén er een vertellen. Laatst rende er een muis door het restaurant van de Bijenkorf. Naast de roltrap verdween hij. Het leek alsof hij vijf verdiepingen naar beneden was gesprongen, maar er bleek natuurlijk gewoon een holletje te zitten, en daarachter kon je lekker een hele parallelle muizenbijenkorfwereld fantaseren. Maar daar kwamen we niet aan toe, want iedereen wist wel een muizenverhaal.

Bijvoorbeeld de vriendin die merkte dat het steeds zo naar gesmolten kaas rook als ze haar broodrooster aanzette. Na een paar maanden keek ze toch maar eens hoe dat kwam. Er bleek een half verbrande muis onderin te liggen, ooit enthousiast op de kruimels afgekomen. De vriendin heeft het broodrooster schoongemaakt en gebruikt het nog steeds.

Ja, het dodemuisverhaal is een populair subgenre. Iemand anders vertelde over een bedrijfje waar elke dag werd geluncht met kaas, worst en vers brood – die dag een heel bruin ongesneden. De eerste boterhammen waren normaal. Daarna kwam er een raar puntje in het midden, dat steeds groter werd. En roder. Een muis, in het deeg gevallen.

Er waren ook levendemuizenverhalen. Een vriendin zag tijdens een tuinfeest een muis de keuken inschieten. Lachend vertelde ze het de jarige. Die gilde en commandeerde wat dappere mannen naar binnen. Nergens een muis. De goede sfeer keerde maar langzaam terug. En toen het feest eindelijk weer een beetje op gang kwam, zag de vriendin een muis de keuken uittrippelen. (Maar ze zweeg.)

Dan was er nog de muis die door een kier het keukenkastje binnenkwam, zich volvrat, en klem kwam te zitten in de kier op weg naar buiten. Ik weet gelukkig niet meer hoe dat afliep.

Allemaal echt gebeurd. Er is op het hele internet eigenlijk maar één muizenbroodjeaapverhaal te vinden. Een man ving thuis een muis en gooide hem in een vuurtje in de tuin. De muis vluchtte brandend terug het huis in, dat volledig affikte. Of is dat ook waar? De BBC bracht het als nieuws, dus het zou best kunnen.

Ellen de Bruin

    • Ellen de Bruin