`Klanten vaak dupe van koppelverkoop`

Amersfoort. Banken maken zich geregeld schuldig aan illegale koppelverkoop. Dat zei een woordvoerder van de Fidin, de branchevereniging van financieel intermediairs, gisteren naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Bij koppelverkoop stellen banken als voorwaarde voor de verstrekking van een krediet, dat de leningnemer ook een verzekering bij de bank afsluit. ”Het is lastig een percentage te noemen, maar hiervan zijn dramatisch veel voorbeelden. Het gaat niet om uitzonderingen”, stelt Fidin. Vooral ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf hebben volgens de Fidin met deze praktijken te maken. ”Een gedupeerde ondernemer krijgt alleen krediet onder voorwaarde dat hij ook met verzekeringspakketten naar de bank komt. Dat is misbruik van marktmacht”, aldus Fidin.