ING: rentebetaling van obligaties niet in gevaar

ING betaalt in het eerste kwartaal gewoon rente op de eeuwigdurende obligaties die ze heeft uitstaan. Dat heeft de bank-verzekeraar gisteren bekendgemaakt naar aanleiding van geruchten dat de rente geschrapt zou worden.

Donderdag had Kas Bank gemeld ervan uit te gaan dat ING de rente op zogenoemde perpetuals niet zal uitkeren. Kas Bank bezit enkele van dergelijke obligaties en moet op basis van de boekhoudkundige regels een inschatting maken of ze verwacht dat die geld zullen uitkeren.

De opmerking van Kas Bank leidde vrijdag tot een enorme koersdaling van het aandeel ING. Gisteren verloor het aandeel 11,5 procent. De bank kon op dat moment echter nog niet weerleggen dat het de rente niet zou betalen, omdat dat op basis van boekhoudregels niet mocht. Dit weekeinde verliep de termijn waarbinnen de bank haar mond moest houden en kon ING bekendmaken de rente gewoon te zullen betalen. De koersdaling zette zoveel druk op de koers van ING dat nieuwe speculaties over kapitaalinjecties of zelfs een nationalisatie opdoken.

Beoogd bestuursvoorzitter Jan Hommen van ING bezoekt momenteel de bedrijfsonderdelen van ING in de VS, zoals de internetspaarbank ING Direct. Hommen wil horen hoe ING zich daar staande houdt, terwijl veel concurrenten op het Amerikaanse vasteland inmiddels overheidssteun ontvangen. Een woordvoerder van ING zegt dat die consultatieronde uiteindelijk kan leiden tot een steunaanvraag in de VS voor de ING-onderdelen, maar dat daarover nog geen besluit is genomen. Eerder overwoog ook de Nederlandse verzekeraar Aegon, die grote belangen heeft in de VS, een beroep te doen op het Amerikaanse steunfonds voor de financiële sector, maar Aegon zag daar uiteindelijk vanaf.