Hogere straf alternatieve en falende arts

Als alternatieve artsen de gezondheid van patiënten schaden, moeten ze strenger worden gestraft. Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) wil hen kunnen dwingen om de praktijk te sluiten.

Deze maatregelen heeft Klink gisteren aangekondigd. Hiervoor stelt hij binnenkort een wetswijziging voor aan de Tweede Kamer. Het schaden van de gezondheid is dan geen overtreding meer, maar een misdrijf.

Nu kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg alleen tegen reguliere artsen optreden en ze vervolgen voor een misdrijf. Klink sprak gisteren in een conceptbrief aan de Tweede Kamer over een „ernstig gemis” in de wetgeving.

Als motivatie voor zijn wetswijziging noemt Klink de alternatieve genezers die actrice Sylvia Millecam (borstkanker) in de arm nam. Ook verwijst de minister naar het Medisch Centrum Maria Magdalena in Roosendaal. Een patiënte had daar het advies gekregen met een chemokuur te stoppen. Zij is inmiddels overleden.

Het schaden van de gezondheid door artsen is nu een overtreding, waardoor de rechter iemand dan tot maximaal drie maanden celstraf of een boete van 3.700 euro kan veroordelen. Klink wil dat het schaden van de gezondheid een misdrijf wordt, zodat het net zo streng wordt bestraft als onder andere mishandeling of het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Straffen voor deze delicten lopen op tot negen jaar gevangenisstraf of een bedrag van 74.000 euro.

Klink wil de nieuwe wetgeving ook gebruiken om het misleidend gebruik van de term ‘medisch’ aan te pakken, zoals bij Medische Centrum Maria Magdalena. Deze term wekt volgens hem ten onrechte de indruk dat een kliniek reguliere zorg geeft, terwijl het in werkelijkheid gaat om alternatieve behandelingen. Klink wil ook in de wet een verbod opnemen voor andere misleidende reclame van behandelingen.

De samenwerkende vereniging van alternatieve artsen – onder meer homeopaten, acupuncturisten, antroposofen – is het eens met de maatregel. Wim Verest van de stuurgroep van deze vereniging stelt dat iemand die een ernstige medische fout maakt, „moet worden aangepakt”. Hij stelt dat er bij zijn vereniging alleen gediplomeerde artsen zijn aangesloten. Volgens hem is de maatregel van Klink vooral gericht op kwakzalvers.

Door een fout van een medewerker van het ministerie van VWS is de brief gisteren gepubliceerd. De brief is ingetrokken, omdat Klink niet met de ministeries van justitie en economische zaken had overlegd. Een woordvoerder verwacht niet dat het plan inhoudelijk veel zal veranderen.