Grote koersdaling van ING en Aegon

Banken en verzekeraars in heel Europa hebben vanmorgen forse koersverliezen geleden. In Nederland lagen ING en Aegon onder vuur. ING daalde zelfs 21 procent tot 2,81 euro en Aegon 15 procent tot 2,71 aan het begin van de middag. ING heeft nog nooit zo laag gestaan.

De twee concerns werden hard geraakt door de onrust in de Verenigde Staten, waar beleggers vrezen voor nationaliseringen door de Amerikaanse overheid. Daarbij kwam het nieuws dat kredietbeoordelaar Standard & Poor’s de beoordeling van een aantal Europese verzekeraars, waaronder ING en Aegon, opnieuw gaat bekijken. Een lagere beoordeling maakt het duurder om geld te lenen op de kapitaalmarkt.

De dalingen trokken de beursgraadmeter in Amsterdam mee tot 220.45 punten, 1,6 procent onder de slotkoers van gisteren. Eerder op de ochtend stond de index even op 218,14 punten, het laagste niveau sinds maart 2003.

De koersen op het Damrak volgende de neergaande lijn in andere landen. De laatste ronde aan verliezen werd gisteren ingezet in de VS. De Dow-Jonesindex verloor 3,4 procent en bereikte het laagste punt sinds 1997. De daling werd ingezet door de angst voor nationalisaties, wat tot verliezen zal leiden bij aandeelhouders. De uitspraak dat de regering geen banken wil nationaliseren kon beleggers niet geruststellen.

De vrees op Wall Street had gisteren al geleid tot een daling van de AEX van 2,3 procent en van ING met 12 procent. Gistermorgen stond ING nog op winst, op het nieuws dat het bedrijf een nieuwe financieel directeur had aangetrokken en de belofte dat er over een deel van de eeuwigdurende leningen wel degelijk rente zal worden betaald. Het gerucht dat dit niet zou gebeuren had ING vorige week al harde klappen toegebracht.

Nationaliseringen: pagina 12

Breaking Views: pagina 14