Economische crisis hindert Lego niet

More than a thousand 4 inch high mini-figures are shown on display as Legoland unveils a replica of the 56th presidential inauguration in Carlsbad, California January 16, 2009. President-elect Barack Obama his wife and family are shown at left as Chief Justice John Roberts swears in the new president on the steps of the Capital building all made of lego. REUTERS/Mike Blake (UNITED STATES) REUTERS

Speelgoedfabrikant Lego heeft geen last van de economische crisis. Het Deense bedrijf heeft juist een succesvol 2008 achter de rug: winst en omzet gingen sterk omhoog. Dit blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers.

Lego, een van de grootste speelgoedbedrijven ter wereld, meldt vanuit zijn hoofdkantoor in Billund dat de nettowinst met 31 procent steeg naar 1,35 miljard Deense kroon (181 miljoen euro), terwijl de omzet met 18,7 procent toenam tot 9,5 miljard kroon (1,28 miljard euro). In vrijwel alle landen behaalde Lego over 2008 winsten met dubbele cijfers. „Vooral op de Engelstalige markten zagen we een buitengewoon sterke groei, die resulteerde in een aanzienlijke toename van het marktaandeel van de Lego Group”, zegt het bedrijf in een verklaring.

Enkele jaren geleden had Lego, een 77 jaar oud familiebedrijf, nog grote financiële problemen. Fabrikanten van computerspelletjes verdreven makers van traditioneel speelgoed zoals Lego naar de achtergrond. Om het tij te keren verkocht het bedrijf onder meer zijn vier pretparken en werden duizenden banen geschrapt.

De productie werd grotendeels verplaatst naar Oost-Europa om kosten te besparen. Vorig jaar nam Lego twee fabrieken over in Tsjechië en Hongarije. Ook begon het bedrijf met de bouw van een nieuwe fabriek in Mexico.

De ingrepen brachten de winstgevendheid terug. Lego zegt dat zijn ‘klassieke productielijn’ nu weer goed verkoopt, evenals Lego Star Wars en speelgoed van de avonturenfilm Indiana Jones.

Topman Jørgen Vig Knudstorp toonde zich gisteren opgetogen over de cijfers. „Onze resultaten voor 2008 waren buitengewoon goed”, zei Knudstorp tegen persbureaus. Voor 2009 is de topman licht optimistisch. Het bedrijf denkt alsnog geraakt te zullen worden door de economische crisis, maar verwacht niettemin een kleine groei.

Die verwachting is er mede op gebaseerd dat Lego met nieuwe producten komt. Het bedrijf gaat speelgoed uitbrengen op basis van nieuwe films van Disney, zoals Toy Story 3, de animatiefilm Cars en speelgoed gebaseerd op het computerspel Prince of Persia. Disney zal later ook een speelfilm uitbrengen op basis van dit spel.