Economen: AOW later

De AOW-leeftijd kan omhoog, gepensioneerden kunnen meebetalen aan de AOW en de „aanrechtsubsidie” kan geleidelijk worden afgeschaft. Ook de hypotheekrenteaftrek kan worden aangepakt. Dat schrijven vijf hoogleraren economie vandaag in deze krant. Ze vinden de politieke reacties op de recessie „voorspelbaar” en „ronduit onverstandig”.

Volgens de topeconomen Van Wijnbergen, Boot, Bovenberg, Buiter en Jacobs, zijn overheidsmaatregelen nodig die de overheidsfinanciën op termijn versterken, maar „zonder dat de economie op kortere termijn een nog grotere optater krijgt”.

Ze schrijven het stuk omdat zij de politieke reacties op de recessie „ronduit onverstandig” vinden. Van Wijnbergen: „Het Kamerdebat is te ideologisch. Moeten we bezuinigen of stimuleren? Het moet allebei. Maar het kan niet tegelijkertijd.” Stimulering werkt volgens de hoogleraren slechts met mate. „Stimuleringsmaatregelen werken niet als huishoudens en bedrijven verwachten dat ze door uit de hand lopende overheidsfinanciën zwaar getroffen gaan worden door latere bezuinigingen en lastenverzwaringen.”

Reddingsplan: pagina 7

Schinkels Forum: pagina 12