`Bombardement van Nijmegen was opzet

Enschede. Amerikaanse vliegers hebben bij het bombardement op 22 februari 1944 Nijmegen niet verwisseld voor de Duitse steden Goch of Kleef. Van een vergissingsbombardement, zoals jarenlang werd aangenomen, is geen sprake geweest. Dat stelt Joost Rosendaal, historicus aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij presenteerde afgelopen zondag, tijdens de herdenking van het bombardement, zijn boek Nijmegen `44. Verwoest, verdriet en verwerking. Bij het bombardement kwamen meer dan 760 mensen om het leven. Uit zijn onderzoek blijkt dat twaalf Amerikaanse vliegers - op weg naar het Duitse Gotha, maar ze moesten omkeren - een spoorwegemplacement als gelegenheidsdoel hadden gekozen. Dat het om Nijmegen ging, was niet bij alle vliegers duidelijk. Dat Nijmegen niet in Duitsland ligt, hadden ze ook niet allemaal door. De bommen kwamen te vroeg, nog vóór het emplacement, naar beneden. Rosendaal vindt dat de term ”vergissingsbombardement” geen recht doet aan de situatie en de nabestaanden. ”Daarmee bagatelliseer je wat er is gebeurd.” Burgemeester De Graaf van Nijmegen zegt: ”Dit bombardement - een van de drie grootste rampen in Nederland van de vorige eeuw - had vermeden kunnen worden.”