Bevalling inleiden kan beter `s avonds

rotterdam, 24 febr. - Wanneer een bevalling `s avonds wordt ingeleid in plaats van `s ochtends, hoeft de baby minder vaak worden opgenomen op de afdeling neonatologie. Dat blijkt uit onderzoek in drie Amsterdamse ziekenhuizen. Circa dertig procent van de Nederlandse baby`s wordt geboren uit een ingeleide bevalling. De zwangere krijgt dan hormonen, opdat de weeën beginnen. Traditioneel begint een inleiding `s ochtends, omdat die dan tijdens de dagdienst van het ziekenhuispersoneel kan plaatsvinden. `s Avonds inleiden bleek alleen een pré voor zwangeren die hun eerste kind kregen. Moeders uit de eerste groep kregen iets lagere doses van het hormoon oxytocine toegediend; wellicht was dat gunstiger. De studie, onder leiding van verloskundigen van het Amsterdams Medisch Centrum, verscheen vorige week online in het British Journal of Obstetrics and Gynaecology.