Beleggers vrezen nieuwe ronde nationaliseringen van banken

De beurskoersen in Europa en de Verenigde Staten zijn gisteren opnieuw ingestort, zelfs al voordat bleek dat de Amerikaanse verzekeraar AIG misschien nog meer overheidssteun nodig heeft. En JPMorgan, een betrekkelijk gezonde bank, heeft zijn dividenduitkering gekortwiekt. Dat zou wel eens verstandig kunnen zijn. Over het geheel genomen kan het beleggers echter niet kwalijk worden genomen dat ze het ergste vrezen. Het zal voor president Obama en voorzitter Bernanke van de Amerikaanse centrale bank lastig worden ze op andere gedachten te brengen.

Amerikaanse beleggers toonden zich aanvankelijk ingenomen met de gecoördineerde verklaring van de Amerikaanse toezichthouders, die bedoeld was om de angst voor banknationaliseringen te bezweren. Maar de euforie verdween weer even snel, zodat de beurskoersen nu op hun diepste punt in twaalf jaar zijn aangeland.

Dat gebeurde nog voordat duidelijk werd dat AIG in onderhandeling is met de regering, mogelijk over een nieuwe injectie van tientallen miljarden dollars, bovenop de 150 miljard dollar die het concern al heeft ontvangen – of op z’n minst over een nieuwe herstructurering van een reddingsoperatie die steeds meer op een zwart gat begint te lijken.

En wat JPMorgan aangaat, diens dividendkorting kan een verstandige manier zijn om geld te besparen, en topman Jamie Dimon klonk zeker optimistisch over het vermogen van de bank om winst te maken, zelfs als de economie nog verder zou verslechteren. Maar het is begrijpelijk dat beleggers zich afvragen wat dit betekent voor al in moeilijkheden verkerende instellingen als Citigroup en Bank of America.

President Barack Obama zal vandaag de details bekendmaken van zijn begrotingsplan, en voorzitter Ben Bernanke van de Amerikaanse centrale bank staat op het punt het Congres toe te spreken over het monetaire beleid. In gewone tijden hadden beleggers mogen hopen op toespelingen op optimistische vooruitzichten. Maar in het huidige klimaat zal een eventuele stijging van de beurskoersen eerder een kortstondige opleving blijken dan een duidelijk signaal dat de angst van de markten is verdwenen.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Antony Currie
    • Richard Beales
    • Lauren Silva Laughlin