Banken: munten O-Europa te laag

De recente verzwakking van Oost-Europese munten is overdreven. Dit hebben de centrale banken van Hongarije, Polen, Tsjechië en Roemenië gisteren verklaard tijdens een zeldzame, gecoördineerde actie.

„Naar het oordeel van de Poolse Centrale Bank biedt de macro-economische situatie in Polen geen rechtvaardiging voor de schaal waarop de zloty recentelijk is verzwakt”, aldus bankpresident Slawomir Skrzypek in een verklaring die gistermiddag op internet verscheen, tegelijk met die van zijn collega’s in andere landen. De zloty heeft sinds vorig jaar juli veertig procent van zijn waarde verloren.

Valutamarkten reageren vooralsnog positief op het gezamenlijke initiatief. Het is voor eerst dat de Centrale Banken in de regio samenwerken. Zij verklaarden gisteren ook de eigen munten te zullen ondersteunen, maar zeiden niet precies hoe. Volgens Skrzypek zal de uitwisseling van informatie tussen Centrale Banken in de regio worden geïntensiveerd en zouden er meer gecoördineerde acties moeten volgen.

Vorige week kwamen Oost-Europese munten zwaar onder druk te staan na de publicatie van een rapport van Moody’s. De kredietbeoordelaar waarschuwde daarin voor het gevaar dat westerse banken met dochters in Oost-Europa lopen. Veel Oost-Europeanen hebben hypotheken in euro’s of Zwitserse franken. Door de ongunstige wisselkoersen is aflossing daarvan veel problematischer geworden.

Het rapport zorgde voor grote paniek onder beleggers. De Hongaarse forint bereikte op 10 februari een historisch dieptepunt: 309,5 forint voor één euro. De Hongaarse Centrale Bank verklaarde gisteren dat de „belangrijke monetaire en fiscale maatregelen” in West-Europa „op korte termijn” positief zullen uitpakken voor Hongaarse exporteurs. Het zal de vraag naar hun producten stimuleren, zo verwacht de bank.

De zloty herstelde vorige week ook al wat, vooral door hernieuwde pogingen van de Poolse regering toe te treden tot het wisselkoersmechanisme ERM2, de opmaat naar de invoering van de euro in Polen. Warschau wil al in mei of juni toetreden, ondanks verzet van de oppositie en de eurosceptische president Lech Kaczynski.

Breaking Views: pagina 14