Amnesty wil volledig wapenembargo tegen Israël en Hamas

Londen. Amnesty International heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen om een ”volledig” wapenembargo in te stellen tegen zowel Israël als Hamas. Volgens de mensenrechtenorganisatie hebben beide partijen tijdens hun recente confrontatie in de Gazastrook oorlogsmisdaden gepleegd met wapens uit het buitenland. Amnesty zegt dat haar medewerkers vorige maand, na de oorlog in Gaza, munitieresten hebben aangetroffen die de beschuldigingen onderbouwen. Israël heeft witte fosfor en andere wapens gebruikt voor aanvallen waarbij ”honderden kinderen omkwamen”. Hamas heeft raketten op Israël afgevuurd die eerder de Gazastrook waren binnengesmokkeld. Beide partijen hebben daarbij het internationale humanitaire recht geschonden, stelt Amnesty. Israël voerde van 27 december tot 18 januari een offensief tegen de Palestijnse organisatie Hamas. Aan Palestijnse zijde kwamen zeker 1.300 mensen om, aan Israëlische zijde dertien.