Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de Marokkaanse namenlijst. Nederlandse Marokkanen zijn niet vrij in het kiezen van een naam voor hun pasgeboren kindje, maar moeten kiezen uit een lijst met namen die is opgesteld door de Marokkaanse overheid. Dus het Arabische Mohammed mag bijvoorbeeld wel, maar de Berberse naam Yuba of de Hollandse naam Karel worden meestal geweigerd. Verder aandacht voor de veiligheid van de klimsport n.a.v. een dodelijk ongeval in een klimhal, waarover de rechter morgen uitspraak doet. Ned.1, 18.20-18.40u.

Netwerk. Portret van de dorpsschool in het Zeeuwse Baarland. Kleine plattelandsscholen moeten vaak vechten voor hun voortbestaan, terwijl ze in de kleine dorpskernen een belangrijke sociale functie vervullen. En een reportage over een Australisch gezin dat door de recente bosbranden al zijn bezittingen is kwijtgeraakt. Ned.2, 20.25-22.55u.

Nova/Den Haag Vandaag. Reportage uit Elk Grove, Sacramento County, in 2004-2005 de snelst groeiende stad van Californië. De recessie sloeg er genadeloos toe, maar nu zijn er weer optimistische geluiden te horen. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

Holland Sport. Wilfried de Jong bespreekt met gasten de sportevenementen van het afgelopen weekend. Vandaag met trainer Louis van Gaal. En op de massagetafel liggen Britt en Bell Berghuis, de eeneiige snowboardtweeling. Allebei zijn ze geblesseerd. Ned.3, 20.25-21.30u.

Pauw & Witteman. Hermen Hulst is directeur van Guerrilla Games. Het bedrijf brengt volgende week een spelletje voor playstation uit: Killzone 2. Hulst vertelt over de verwachtingen rond dit spel, en de groei van de Nederlandse game-industrie. Pieter Jan Brugge, producer in Hollywood, praat over de door hem geproduceerde Hollywoodfilm Defiance waarvan de muziek was genomineerd voor een Oscar (gewonnen door The curieus case of Benjamin Button). Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Tegenlicht: The world’s next super model. Speelse zoektocht naar het volgende economische model voor de wereldeconomie, nu het Amerikaanse neoliberale kapitalisme door de crisis in diskrediet dreigt te raken. Drie juryleden spreken zich uit over het Aziatische, het Braziliaanse of het West-Europese model als alternatief. Amerika blijkt toch nog niet geheel afgeschreven. Met onder meer de econoom Willem Buiter, de Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos en de Singaporese visionair Kishore Mahbubani. Ned.2, 20.55-22.00u.

Panorama: Credit where it’s due. Zakenman Theo Paphitis onderzoekt of de banken en de regering wel genoeg doen om de ruim 4,5 miljoen kleine bedrijven in Groot-Brittannië de crisis door te helpen. Van dit soort bedrijven, die gezamenlijk 13 miljoen mensen van werk voorzien, gaan er per dag 120 failliet. Is wat de regering doet, aan de banken vragen dat ze wat scheutiger zijn met kredieten, wel genoeg om de bedrijven te redden? BBC 1, 21.30-22.00u.

documentaire

World War II – Behind closed doors. Zesdelige documentaireserie over de Tweede Wereldoorlog aan de hand van ooggetuigenverslagen en reconstructies, met als centrale vraag hoe Churchill en Roosevelt het voor zichzelf konden verantwoorden om samen te werken met Joseph Stalin, die net zo’n nietsontziende dictator was als Hitler. Aflevering 4 gaat over de onderhandelingen en besluiten m.b.t. de toekomst van Polen. Canvas, 22.20-23.15u.

Dokument: Gezin in de wacht. Eerste deel van een tweeluik door Ingeborg Jansen over de Pakistaanse familie Elias die in 1997 naar Nederland vluchtte, omdat de vader als katholiek in het islamitisch-fundamentalistische Pakistan problemen kreeg. Hun asielaanvraag werd afgewezen, hun advocaat ging in beroep. Daarmee begint een jarenlange periode van onzekerheid, die het gezin langzaam ten gronde richt. De ouders mogen niet werken en worden gedwongen om thuis te zitten, hun kinderen gaan naar school en ‘vernederlandsen’. Ned.2, 22.55- 23.45u.

drama

Crime scene investigation. Misdaadserie waarin misdaden worden opgelost door het team forensisch onderzoekers. Nieuwe reeks. RTL 4, 20.30-21.25u.

Heroes. Derde reeks van Amerikaanse sf-serie over een groep mannen en vrouwen met superkrachten die in staat zijn mensen te redden en rampen te voorkomen. BBC 2, 22.00-22.45u.