Vonn met 19 zeges beste Amerikaanse skiester

Lindsey Vonn is de meest succesvolle Amerikaanse skiester in de geschiedenis van de wereldbeker. Vonn behaalde gisteren de negentiende zege in haar carrière door in het Italiaanse Tarvisio de super-G te winnen. Ze passeerde haar landgenote Tamara McKinney, tot gisteren met Vonn recordhoudster met achttien wereldbekerzeges.

Vonn, die ook wereldkampioene is op de super-G, was dolblij met haar nieuwe status. „Het is een bijzondere overwinning. Het was dit weekeinde echt mijn hoofddoel om het record van Tamara te verbeteren.” Vonn eindigde zowel vrijdag bij de supercombinatie als zaterdag op de afdaling nog als tweede. „Ik moest mezelf even goed oppeppen zondag. Mijn plan lukte. Ik was voorzichtig als het moest en agressief als het kon”, zei ze na haar zesde seizoenszege.

Vonn klokte 1 minuut en 21,72 seconden. De Zwitserse specialiste Fabienne Suter eindigde als tweede op 0,51 seconde en de Sloveense Tine Maze werd derde op 0,67 seconde. Vonn verstevigde tevens haar leidende positie in de stand van de algemene wereldbeker. Met nog tien wedstrijden voor de boeg heeft ze een voorsprong van 300 punten op de Duitse Maria Riesch.

De Duitse skiester Gina Stechert verraste zaterdag op de afdaling in Tarvisio de toppers. Stechert skiede naar haar eerste overwinning in de wereldbekercyclus en bleef favoriete Vonn precies 0,01 seconde voor. De Zweedse Anja Pärson eindigde als derde. „Van een overwinning heb ik nooit durven dromen. Maar ik heb nu ook nog eens Lindsey Vonn verslagen, die al zoveel titels en wedstrijden heeft gewonnen. Niet te geloven”, zei een glunderende Stechert.

Carlo Janka is de eerste skiër die deze winter een ‘kristallen kogel’ – voor een eindzege in het wereldbekercircuit – heeft bemachtigd. De Zwitser ontving de prijs gisteren nadat hij de eindoverwinning in de supercombinatie had veiliggesteld. Zijn derde plaats in de slotwedstrijd in Sestrière was voldoende. Het is de eerste eindzege in de wereldbeker voor de 22- jarige Zwitser, die eerder deze maand in Val d’Isère wereldkampioen werd op de reuzenslalom.

Romed Baumann won de supercombinatie in Sestrière en behaalde zijn eerste wereldbekerzege. De 23-jarige Oostenrijker was op de super-G de snelste en behield de eerste plaats na de slalom. Hij wist de Fransman Julien Lizeroux 0,32 seconde achter zich te houden. De Zwitserse routinier Didier Cuche won zaterdag zijn eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen. In Sestrière bleef Cuche op de reuzenslalom de Oostenrijkers Stephan Görgl en Benjamin Raich voor. (ANP)