Uitvaartmuziek

Rotterdamse singer-songwriter Charlie Dée (Renée van Dongen, 32) (Foto Jouk Oosterhof) Oosterhof, Jouk

„Het was een warme zomeravond. Ik lag in bed en kon niet slapen. Toen ben ik achter de piano gaan zitten. Even een stukje spelen, dacht ik, dan val ik straks wel weer in slaap. In no time had ik een liedje klaar. Soms doe je daar vijf maanden over, soms vijf minuten.”

Zo schreef de Rotterdamse singer-songwriter Charlie Dée (Renée van Dongen, 32) het nummer Have It All, een perfect popliedje met kabbelende piano en echoënde U2-gitaar. De loepzuivere stem van Dée sprankelt en klinkt tegelijkertijd naar nostalgie, melancholie en hoop, zonder klef of bombastisch te worden.

Hoewel haar derde album Husbands & Wives, zo goed als klaar is, zal het pas volgend jaar verschijnen. Dée heeft het druk: met haar vier maanden oude zoontje Roef, met gastoptredens bij de Amsterdamse band a balladeer, en met de voorbereidingen voor een theatertour met een eerbetoon aan haar grote voorbeeld Joni Mitchell. Toch klonk Have It All al met grote regelmaat op televisie, in een reclamecampagne.

„Ik zong: ‘If I would leave this world today, I would bring the smell of rain.’ En dan noemde ik allerlei dingen op die ik wilde meenemen als ik zou doodgaan – natuurlijk om te zeggen hoe mooi ik het hier vind. Toen dacht ik: dit is echt iets voor een uitvaartonderneming. Ik nam het op, schreef een briefje – ‘Beste meneer de directeur, zou u hier naar willen luisteren?’ – en stuurde het naar Dela. Ik weet nog dat ik dacht: Ik ben eigenlijk gek. Maar na een week of drie werd ik gebeld, door de directeur zelf. Hij vond het heel mooi, en Dela was toevallig met een nieuwe campagne bezig. Maar, zei hij: ‘Wij zijn er voor de levenden. Dit liedje gaat over de mensen die doodgaan.’ Maar ‘omdat hij ook maar een mens was’, zou hij het ook nog aan de reclameafdeling voorleggen.

„Ze waren heel enthousiast, maar ook zij vonden de tekst niet goed bij Dela passen. Maar ik schrijf alleen wat vanzelf uit me komt. Toen belde de directeur weer. Hij legde mij de hele reclame uit, over hoe een meisje tijdens een volleybalwedstrijd haar vader niet op de tribune kan vinden en hoe hij uiteindelijk toch komt opdagen. ‘Denk aan toen je zelf klein was’, zei hij, ‘en hoe je toen naar je eigen vader keek.’ Binnen vijf minuten had ik een nieuwe tekst. ‘If I look back on yesterday, I feel the strength of your embrace.’

„Ik weet nog dat veel mensen mij heel naïef vonden, toen ik het opstuurde. Maar als je een idee hebt, moet je altijd tot het uiterste gaan. Laat de mensen maar lachen. Het is nu eenmaal moeilijk om door te breken met alle malaise en toestanden in de muziekindustrie.

„Ik doe dingen altijd zo. Ook voor de Joni Mitchell-tribute had ik één droom: samenspelen met het Metropole Orkest. Iedereen zei: daar moet je voor uitgenodigd worden. Maar ik dacht: waarom bel ik niet gewoon de artistiek directeur? Dan hang ik met knikkende knietjes aan de telefoon. Maar ik doe het toch.”

Have it All is gratis te downloaden op www.charliedee.nl. Dela-reclame is te zien op YouTube.

    • Frank Provoost