Uitlopen doen ze wel tijdens de polonaise

De spelers van Top Oss kregen na het gewonnen duel met VVV drie dagen rust.

Geen trainingen, amper thuisduels, weinig voetbal bij de amateurs. Reden? Carnaval.

Toeschouwers in carnavalsoutfit kregen gratis toegang bij de voetbalwedstrijd Top Oss - VVV-Venlo . Foto Peter de Krom Eredivisie Voetbalwedstrijd Top Oss tegen VVV Venlo, waarbij toeschouwers gratis toegang kregen bij het dragen van de carnavals outfit. Foto: Peter de Krom Krom, Peter de

Bij de eerstedivisiewedstrijd tussen Top Oss en VVV-Venlo, vrijdagavond, kregen supporters van de thuisclub een gratis toegangskaart wanneer ze in carnavalsoutfit voor de kassa verschenen. Van de in totaal 2.446 toeschouwers maakten er 524 gebruik van de actie, die alleen gold voor mensen uit Oss en omgeving. „Je moest duidelijk verkleed zijn. Een feestneus was niet genoeg”, legt een medewerkster van Top Oss uit.

Gekleed in een oranje shirt van zijn carnavalsvereniging, zwarte pet, rode bril met knipperlicht en zilveren stropdas, loopt Joeri van de Ven (19) richting het Heesen Yachts Stadion. Vanwege de actie besloot hij met zijn vrienden Freek (met bontmuts) en Ton (met ‘bierbril’ en gele broek) naar de wedstrijd te gaan.

De jongens zetten hun brillen snel af nadat ze hun toegangsbewijs hebben bemachtigd. Joeri vertelt dat hij een „echte carnavalsvierder” is. Waarom die zilveren stropdas? „Als eerbetoon aan mijn opa. Hij droeg hem altijd met carnaval. En omdat ik de enige ben in de familie die het nog viert, mocht ik hem hebben.”

Opvallend geschminkt en verkleed is de ‘indiaan’ op de C-tribune. Van grote afstand is zijn verentooi zichtbaar. Praten wil hij niet. „Ik heb geen tijd. Ik ben voetbal aan het kijken.”

Top Oss verslaat de koploper uit Venlo verrassend (4-2). „De carnavalspakken hebben ons geluk gebracht”, zegt verdediger Bart van Hintum lachend na afloop. De Brabantse ploeg, die drie dagen vrij kreeg, zou na de wedstrijd een uitlooptraining hebben, maar daar kwam weinig van terecht. Top Oss-trainer Hans de Koning: „Dan moeten ze tijdens carnaval maar uitlopen in de polonaise.”

De gang van zaken rond Top Oss-Venlo illustreert de carnavalsgekte: geschrapte trainingen, vrijwel geen thuiswedstrijden voor voetbalclubs uit het zuiden van het land, de amateurtak die in veel regio’s stil ligt en voetbalsupporters die gratis toegang krijgen tot een wedstrijd als ze een carnavalspak dragen. De sportwereld werd afgelopen weekeinde geconfronteerd met carnaval.

„Maandag en dinsdag trainen we niet, want carnaval moet worden gevierd”, zegt Wiel Mayntz, coach van de handbalsters van Laco-V&L. De eredivisieclub uit het Limburgse Geleen, met veel speelsters uit de regio, verloor zaterdag in Den Haag van Hellas. Op de terugreis schminkten de vrouwen in de bus hun gezicht, trokken hun carnavalspakken aan en namen een drankje. „Zo was het toch nog een gezellige terugreis. Daarna zijn ze nog tot vijf uur ’s nachts op stap geweest”, vertelt Mayntz.

Bij het voetbal hadden liefst zestien clubs uit de ere- en eerste divisie in overleg met de lokale autoriteiten aangegeven dit weekeinde geen thuiswedstrijd te willen spelen, zo laat de KNVB weten. Dit vanwege de inzet van politie tijdens carnaval, dat officieel vrijdag begon. Ook wilde men voorkomen dat voetbalpubliek en carnavalsvierders samen zouden komen in de stad. Er waren daardoor geen eredivisiewedstrijden in het zuiden van het land: PSV, Willem II, NAC en Roda JC speelden allen uit.

In het zuiden werd er bij de amateurs, de hoofdklassen uitgezonderd, niet gevoetbald. „Dat is altijd zo geweest. Je zou ook geen voetballers op het veld krijgen”, aldus Jack van Eijk, hoofd wedstrijdzaken van district Zuid 1 waar onder meer Brabant en Zeeland onder vallen.

In de niet-zuidelijke provincies kunnen voetbalclubs vrij vragen voor carnaval. Enkele tientallen verenigingen in West I (van Den Helder tot Veenendaal) maakten afgelopen weekeinde gebruik van deze regeling, zo laat een medewerker van het betreffende district weten.

Wel in actie kwamen de waterpoloërs van PSV uit Eindhoven. „Vervelend dat we moesten spelen”, zegt aanvoerder Frank Hoogland. Zijn ploeg verloor zaterdag in Gouda van GZC Donk. Hoogland had vanwege carnaval liever vrij gehad. „Het is moeilijk om naar een wedstrijd toe te groeien terwijl heel Brabant aan het feesten is. Ik had liever aan het feestgedruis meegedaan.”

De basketballers van West-Brabant Giants uit Bergen op Zoom laten de festiviteiten aan zich voorbij gaan. Er worden geen trainingen geschrapt, laat coach Erik Braal weten. „We doen gewoon ons werk. Ik heb niet de behoefte om eraan mee te doen.” De nederlaag van zaterdag, uit tegen de Rotterdam Challengers, had volgens hem ook niks te maken met carnaval.

In de Beneliga – waarin de beste handbalclubs van Nederland en België uitkomen – werd een wedstrijd in plaats van op zondag, al op vrijdag gespeeld. Dit was op verzoek van het ontvangende Eurotech Bevo uit Panningen (Limburg). Gisteren was namelijk de carnavalsoptocht „en als Limburger ben je daar graag bij”, vertelt keeper Bart Leenen. „Ook de toeschouwers en vrijwilligers willen daar bij zijn.”

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

Carnaval

In het artikel Uitlopen doen ze wel tijdens de polonaise (23 februari, pagina 10 en 11) staat dat carnaval afgelopen vrijdag officieel begon. Het begon zondag.

    • Steven Verseput