Topvijf in eredivisie wint met moeite

De verschillen tussen de hoogstgeklasseerde clubs in de eredivisie zijn in de 24ste speelronde niet veranderd. AZ, FC Twente, Ajax, PSV en SC Heerenveen, de nummers één tot en met vijf, wonnen. De meeste van die ploegen hadden moeite hun tegenstander te verslaan.

Koploper AZ won zaterdag de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo met 2-0. Topscorer Mounir El Hamdaoui maakte na rust twee doelpunten en bracht zijn totaal op twintig treffers. „Petje af voor de hele selectie”, zei trainer Louis van Gaal van AZ na afloop. „Het is een groot compliment aan mijn spelers dat ze ondanks het gemis van zes basisklanten toch gewoon weer winnen. (...) Het getuigt van een topsportmentaliteit in de kleedkamer. We hebben een fantastische selectie, iedereen draagt zijn steentje bij.”

FC Twente behield de achterstand op AZ van negen punten. De ploeg uit Enschede won met 2-1 van Sparta Rotterdam door een late treffer van middenvelder Theo Janssen. FC Twente was op voorsprong gekomen door een eigen doelpunt van Sander van Gessel, Sparta kwam op gelijke hoogte via een strafschop van Ruud Knol.

Ook nummer drie Ajax ontdeed zich pas laat van zijn tegenstander, FC Volendam. De ploeg van trainer Marco van Basten kwam zelfs op achterstand door een doelpunt van Gerson Sheotahul. Nog voor rust maakte Luis Suarez gelijk, Thomas Vermaelen maakte een kwartier voor tijd het winnende doelpunt. In de slotfase kreeg Volendam nog drie goede kansen op de gelijkmaker. Ajax heeft drie punten minder dan Twente.

PSV stelde de drie punten bij FC Groningen pas in de blessuretijd veilig (1-0).Invaller Danko Lazovic maakte de winnende treffer voor de regerend landskampioen, die daardoor op de vierde plaats blijft staan. Nummer vijf SC Heerenveen versloeg gemakkelijk Willem II (3-1). PSV en SC Heerenveen staan zes punten achter op FC Twente, dat de plaats bezet die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League.

In Doetinchem won Feyenoord van De Graafschap (2-0). Karim El Ahmadi en Jon Dahl Tomasson scoorden op De Vijverberg. Door de zege steeg Feyenoord naar de elfde plaats, De Graafschap staat voorlaatste. ADO Den Haag en NAC Breda deelden de punten in Den Haag (1-1). In Arnhem won Vitesse vrijdagavond al gemakkelijk van Roda JC (3-0). (ANP)

FC Utrecht-NEC: pagina 12.