Toeriste gedood bij aanslag in Egypte

De politie in Egypte heeft drie verdachten aangehouden die mogelijk betrokken waren bij een bomaanslag gisteravond in het toeristische harrt van de hoofdstad Kairo, waarbij één Franse toeriste om het leven is gekomen. Bij de aanslag, in de buurt van een café in de wijk Khan el-Khalil, raakten 22 mensen gewond, onder wie vijftien Fransen, drie Saoediërs en een Duitser. De 650 jaar oude wijk is een belangrijke toeristische trekpleister in de Egyptische hoofdstad, mede vanwege een oude moskee.

Volgens de politie werd de bom gegooid vanaf het balkon boven het café. Er zou ook nog een tweede bom in de drukke bazaar bij het café zijn gegooid, die niet afging. Die bom werd later door de politie onschadelijk gemaakt.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Het toerisme, een van de belangrijkste bronnen van inkomsten in Egypte, is regelmatig doelwit van aanslagen van moslimextremisten. Een van de grootste aanslagen was die in Luxor in 1997, waarbij 50 toeristen omkwamen. Tussen 2004 en 2006 zijn enkele aanslagen gepleegd op toeristische trekpleisters in de Sinaï, waaronder Sharm el-Sheik. In totaal kwamen daarbij 120 mensen om het leven.

In 2005 kwamen in de wijk Khan el-Khalil drie mensen om bij een bomaanslag. Egypte is sindsdien een offensief begonnen tegen de militanten. En de afgelopen drie jaar zijn er geen aanslagen op toeristische doelen geweest.

Een hoge islamitische geestelijke heeft de aanslag veroordeeld als „laf en misdadig” en in strijd met de islam. De daders noemde hij „verraders van hun religie en hun land”. (AFP, Reuters, BBC)