Tentoonstelling over de ideale vrouw is kunst light

Tentoonstelling De Ideale Vrouw t/m 3 mei in het Noordbrabants Museum

Tentoonstelling

De Ideale Vrouw

t/m 3 mei in het Noordbrabants Museum

Vijf Amerikaanse dames komen aan het woord in Forever, een film van Julika Rudelius. Met peinzende blik vertellen ze over hun uiterlijk. Rudelius toont een volmaakt Californische plastic wereld, waarin de vijf dames gewillig poseren aan de rand van hun zwembaden.

De bezoekers in het Noordbrabants museum moeten erom lachen, want dat is de opzet. De tentoonstelling begint met oude kunst en wordt boven vervolgd met hedendaagse kunst die de eigentijdse schoonheidscultus bekritiseert. De ironische Sex and the City styling zet de toon: dit is een show vol kwinkslagen en entertainment. Kunst light.

De expositie begint met thema’s als vroomheid, trouw en moederschap. Zitelementen bieden uitzicht op videoprojecties waar portretten van fameuze vrouwen in elkaar overlopen. Computers bieden educatieve spellen op het niveau van Viva-quizzen (Brunette en een zus-en-zokarakter? Dan past u bij de deugdzame Rebekka, geschilderd in 1662) .

Huiselijk zijn stukken uit de Gouden Eeuw met kantklossende huisvrouwen. In de sectie ‘schoonheid’ draaien een overbekende performancevideo van de anorectische kunstenaarszusjes L.A. Raeven, en ‘makeover’-filmpjes van YouTube .

Het Noordbrabants Museum weet hoe je een kaskraker maakt. Maar de kunstwerken zijn hier slechts voetnoten bij het verhaal. De voordelen zijn groot: iedereen snapt het eendimensionale verhaal. Voor verrassingen hoeven bezoekers niet bang te zijn. Zelf nadenken is niet nodig.

Sandra Smets

    • Sandra Smets