Rotterdam koopt deel inventaris Pim Fortuyn

De gemeente Rotterdam is bereid een deel van de collectie van de in 2002 vermoorde politicus Pim Fortuyn te kopen. Het stadsbestuur treedt in overleg met de huidige eigenaren om nog vóór de aangekondigde openbare veiling van de inventaris van Fortuyn, op 27 juni in Nijmegen, enkele belangwekkende stukken aan te schaffen. De gemeente denkt hierbij onder andere aan boeken en schilderijen van Fortuyn. Dat heeft wethouder Rik Grashoff (cultuur en participatie, GroenLinks) toegezegd nadat de voltallige raad had ingestemd met een verzoek van Leefbaar Rotterdam. „Laten we niet de historische fout maken om Pims erfgoed te verkwanselen”, luidde de oproep van fractievoorzitter Ronald Sørensen vorige week donderdag, de dag dat zijn oud-collega 61 jaar zou zijn geworden. Fortuyns stormachtige politieke opmars begon in 2002 in zijn woonplaats Rotterdam. Grashoff is evenwel niet bereid de gehele nalatenschap over te nemen. Zo is de aankoop van de woning, het zogeheten Palazzo di Pietro aan het G.W. Burgerplein 11, niet aan de orde. De waarde van de inboedel wordt geschat op 800.000 euro. Grashoff neemt contact op met minister Plasterk (Cultuur, PvdA) om landelijke en lokale initiatieven voor het behoud van Fortuyns erfgoed te coördineren. De eigenaren van Fortuyns nalatenschap, ondernemers Hans den Hartog en Marinus van Pommeren uit Gelderland, verkeren in financiële nood. Eind 2007 kochten zij het pand voor naar verluidt 1,1 miljoen euro, waarvan 150.000 voor de inventaris. Het door hen beoogde Pim Fortuyn-museum kwam wegens gebrek aan belangstelling niet van de grond. Ruim twintig Fortuynisten demonstreerden vorige week vrijdag voor de woning. ‘Wie met Pim Fortuyn zijn spullen naar buiten huppelt, wordt weer netjes teruggeknuppeld’, luidde het opschrift op een van de spandoeken. Een van de organisatoren, de Stichting Beeld van Pim, heeft een gironummer geopend om geld in te zamelen voor het behoud van het huis en de inboedel.