Protesten tegen plan voor Ierse pensioenen

Demonstranten gingen in Dublin de straat op tegen het beleid van de Ierse regering. (Foto AFP) Demonstrators hold banners as they join a mass protest in Dublin, against the government's approach to the economic crisis on February 21, 2009. At least 50,000 workers staged a protest march against the government's economic austerity measures that is organised by the Irish Congress of Trade Unions (ICTU). The protesters are particularly opposed to a pension levy on some 350,000 public servants which is designed to save about 1.4 billion euros (1.8 million dollars) this year. AFP PHOTO/ Peter MUHLY AFP

Ruim 100.000 Ieren hebben zaterdag tijdens een protestmars door Dublin hun woede geuit over het economische beleid van de regering. Vakbondsleiders beschuldigden de regering ervan de kosten van de recessie af te wentelen op de zwakste schouders. „Wij willen niet betalen voor de inhaligheid van de superrijken, ontsla de regering”, stond er op spandoeken.

De Ierse regering, die miljarden euro’s heeft uitgetrokken om banken overeind te houden, heeft de laatste weken velen tegen zich in het harnas gejaagd met een plan voor een extra pensioenheffing voor circa 350.000 ambtenaren. Dat zou een deel van de kosten van programma’s ter bestrijding van de recessie moeten dekken.

De meeste deelnemers aan de demonstratie waren ambtenaren. Ze klagen dat voor velen van hen de heffing kan oplopen tot ruim 7 procent van hun nettosalaris. Ze menen dat ze ten onrechte opdraaien voor de gevolgen van een recessie, die niet door hen maar door onverantwoordelijke bankiers en projectontwikkelaars is veroorzaakt. De vakbonden sluiten stakingen niet uit.

De regering vindt het niet onredelijk om een offer van de ambtenaren te vragen. Zij raken minder snel hun baan kwijt. De particuliere sector heeft tot dusverre de hardste klappen opgevangen, vooral in de bouw en bij banken. De werkloosheid steeg in een jaar van 120.000 tot 327.000, 9,2 procent van de beroepsbevolking.

Het onbehagen over de heffing is vooral toegenomen doordat de laatste weken tal van onregelmatigheden aan het licht zijn gekomen bij de banken. Zo bleek de inmiddels genationaliseerde Anglo Irish Bank dubieuze leningen op ongebruikelijk gunstige voorwaarden aan een groepje welgestelden te hebben verleend. Ook de eigen voormalige topman had grote sommen geleend.