OV-fiets van NS steeds meer gebruikt

Het gebruik van de ov-fiets is vorig jaar fors toegenomen. Het aantal ritten steeg met bijna de helft van 330.000 naar 480.000. Het aantal abonnees groeide van 34.000 naar 51.000. Deze cijfers werden gisteren door de Nederlandse Spoorwegen gepubliceerd.

Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond, noemt een combinatie van reizen met de trein en de fiets een „volwaardig alternatief voor de auto”, omdat je op deze manier echt van deur tot deur kunt reizen. Daarmee is het een „uitkomst voor het zakelijk reizen”.

Volgens het spoorwegbedrijf streven steeds meer bedrijven naar duurzaamheid en gezondheid en daarom kiezen ze voor gebruik van de ov-fiets. Bovendien zou het voor de bedrijven veel tijdsvoordeel opleveren als ze meteen weg kunnen rijden en niet hoeven te lopen of moeten wachten op de bus, zegt een NS-woordvoerder.

Om een ov-fiets te kunnen huren moet de klant voor iets minder dan een tientje een abonnement afsluiten. Daarna kan hij voor 2,85 euro twintig uur gebruikmaken van de fiets. Op 182 locaties kunnen de klanten nu een ov-fiets huren. Dat zijn er 42 meer dan in 2007. De NS streeft naar een miljoen ritten met de ov-fiets in 2011. Daarvoor komen er volgend jaar ongeveer dertig verhuurlocaties bij en het aantal fietsen moet de komende drie jaar stijgen van 3.500 naar 6.000, zegt een woordvoerder. Volgens hem is een grotere beschikbaarheid en bekendheid van de ov-fiets nodig om de doelstelling te halen.