Nederlandse staat bankiert bij RBS

De studiebeurs, de boete voor te hard rijden of de subsidie van een orkest. Deze betalingen van en aan de rijksoverheid worden per 1 mei behandeld door een buitenlandse bank. Royal Bank of Scotland (RBS) is vanaf dat moment de huisbankier van Den Haag. RBS vervangt daarmee ING en Rabobank.

De Schotse bank maakte vandaag bekend dat het de Europese tender heeft binnengehaald die het ministerie van Financiën in mei uitschreef. RBS zal per jaar ruim 66 miljoen betalingstransacties gaan verzorgen voor de ministeries. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Belastingdienst vallen buiten het contract, dat geldt voor minimaal vier en maximaal zeven jaar.

De keuze voor RBS is opmerkelijk. De bank uit Edinburgh zit in grote problemen en werd grotendeels genationaliseerd door Londen. Donderdag publiceert RBS de cijfers over 2008, die waarschijnlijk een recordverlies zullen laten zien. In de Britse media wordt druk gespeculeerd over de strategiewijziging die RBS dan ook bekend zal maken. Zo zou de bank zich uit een groot aantal landen terugtrekken, 20.000 banen schrappen en 300 miljard pond (342 miljard euro) aan slechte leningen onderbrengen in een aparte divisie.

Maar de problemen van RBS of de kredietcrisis hebben geen invloed gehad op het tenderproces, zegt Kees Hoving, hoofd van RBS Global Transaction Services Nederland, de divisie voor betalingsverkeer en handelsfinancieringen die de opdracht binnensleepte. „Wij hebben de opdracht gekregen omdat we de beste prijs-kwaliteitverhouding boden.”

RBS is wereldwijd een belangrijke partij in het internationale betalingsverkeer. De bank is de grootste in Europa en behoort naar eigen zeggen tot de top-5 in zowel de VS als Azië. Ook in Groot-Brittannië en Nederland is RBS de nummer één op dit gebied. Dit komt mede door de overname van het onderdeel transactieservices van ABN Amro. De Nederlandse bank was een sterke speler in deze sector.