NEC verslaat FC Utrecht na wanvertoning op deplorabel veld

FC Utrecht0NEC2

Ruststand 0-0. 78. El Akchaoui 0-1, 80. Tshibamba 0-2. Scheidsrechter: Van Boekel. Toeschouwers: 20.300.

Zet 22 modale eredivisievoetballers op een slecht veld en je krijgt een duel dat het aanzien niet waard is. De wedstrijd tussen FC Utrecht en NEC was gistermiddag wat dat betreft symptomatisch voor het huidige niveau van de eredivisie en de deplorabele staat van de grasmatten in verschillende Nederlandse stadions.

NEC stapte in Stadion Galgenwaard na een wanvertoning van negentig minuten met een 2-0 overwinning van het veld, maar trots konden de voetballers van de Nijmeegse club nauwelijks zijn. De ruim twintigduizend toeschouwers waren de grote verliezers. „We hebben vandaag niet eens gevoetbald”, luidde de conclusie van FC Utrecht-trainer Ton du Chatinier. „Het was geen grootse wedstrijd”, sprak NEC-coach Mario Been eufemistisch.

FC Utrecht koesterde vooraf de hoop dat het tegen NEC de goede reeks onder Du Chatinier zou kunnen voortzetten. Onder leiding van de opvolger van de in december ontslagen trainer Willem van Hanegem klom de club naar een zevende plaats op de ranglijst. De omstandigheden waren echter zo slecht dat de kwalitatief beperkte voetballers van de thuisclub geen moment in het spel kwamen. De bal werd op de vreemdste manieren weggeschoten, voetballers gleden uit en tot overmaat van ramp stond FC Utrecht-doelman Michel Vorm met een klassieke blunder aan de basis van de tweede thuisnederlaag.

FC Utrecht-NEC was een draak van een wedstrijd, die eigenlijk geen winnaar verdiende. Lang leek het duel tussen de twee middenmoters op 0-0 af te stevenen, maar in de 78ste minuut opende NEC-verdediger Youssef El Akchaoui de score uit een ongevaarlijk ogende vrije trap. Vorm tastte op onbegrijpelijke wijze mis en zag de bal naast zich het doel in rollen. De wijze waarop NEC’er Joël Tshibamba twee minuten later geheel vrijstaand het tweede doelpunt met zijn hoofd kon maken, was illustratief voor het bedenkelijke niveau van de wedstrijd.

Cedric van der Gun hekelde net als vele andere spelers na afloop in de catacomben van het stadion de slechte gesteldheid van het veld. Sterker, volgens de middenvelder van FC Utrecht was het verlies voor een groot deel te wijten aan de grasmat. „Hier valt gewoon helemaal niet op te voetballen”, stelde Van der Gun. „De bovenkant van de grasmat is zacht, waardoor je wegglijdt. Je probeert je normale spel te spelen, maar dat lukt gewoon niet. Mede door het veld verliezen we nu drie punten. Dat is dramatisch en heel kwalijk.”

Volgens Van der Gun heeft de spelersgroep de voorbije tijd meerdere malen bij de clubleiding geklaagd over de grasmat. „Iedereen baalt van deze situatie. De afgelopen weken was het al niet best tegen ADO Den Haag en De Graafschap, maar zo slecht als het vandaag was, heb ik het nog niet gezien. De gesteldheid van het veld gaat in de hoofden van de spelers zitten.”

Van der Gun stelde dat spelers door het veld anders gaan voetballen dan vooraf is afgesproken. „We willen dominant voetballen, maar dat gaat gewoon niet. Je gaat dan maar lange ballen geven, maar dat is ons spelletje helemaal niet. Zo spelen we de tegenstander juist in de kaart.”

Van der Gun kreeg bijval van Patrick Pothuizen. „Het veld van Utrecht is dramatisch”, stelde de verdediger van NEC. „Deze mat is nog slechter dan het veld waar wij dagelijks op trainen.”

FC Utrecht-voorzitter Jan Willem van Dop onderkende de problemen, maar stelde dat aan de huidige situatie weinig kan worden veranderd. „Wij spelen op een veld van Grassmaster, dat voor drie procent uit kunstgrasvezels bestaat. In de Kuip ligt bijvoorbeeld ook zo’n veld. Zo’n mat kun je niet zomaar vervangen. Dus voorlopig moeten we het ermee doen. Ik denk dat er door de slechte weersomstandigheden heel veel slechte velden in Nederland zijn. Wat dat betreft staat FC Utrecht daar niet alleen in.”

FC Utrecht zou volgens Van Dop minder problemen hebben als het net als AZ gebruik zou maken van een systeem met lampen dat de groei van het gras bevordert. „Wij houden de ontwikkelingen scherp in de gaten. In december hadden wij nog een van de beste velden van Nederland. Het gaat me te ver als spelers zeggen dat het veld ons punten kost. Misschien is het volgende week juist wel weer in ons voordeel als Ajax op bezoek komt.”

Voor de toeschouwers blijven de omstandigheden nadelig. Want de kans dat de vertoning die de voetballers van FC Utrecht en Ajax volgende week opvoeren wel het kijken waard is, lijkt op voorhand niet groot.

    • Koen Greven