Nazaten Geronimo dagen studentenclub

Het geheime studentengenootschap Skulls and Bones (Schedels en Knekels) is vorige week door de achterkleinzoon van de Amerikaanse indianenleider Geronimo gedaagd wegens vermeende grafschennis.

Leden van de besloten broederschap aan de Yale universiteit zouden in 1918 de stoffelijke resten van Geronimo hebben opgegraven. Zijn schedel, twee beenderen, een teugel en stijgbeugels zouden ze vervolgens hebben opgeslagen in hun clubhuis ‘De Tombe’. Onder de grappenmakers zou ook Prescott S. Bush zijn geweest, de grootvader van de vorige Amerikaanse president Bush – evenals zijn vader, ex-president Bush Sr. (1989-1993) een clublid.

Geronimo (echte naam: Goyathlay) bleef zich als leider van de Apache-stam tot het laatst met geweld bleef verzetten tegen de Europese nieuwkomers. Pas in 1886 gaf hij zich met zijn tot 35 man uitgedunde militie over aan het leger. Hij zou in 1908 in krijgsgevangenschap sterven op de legerbasis Fort Sill, in Oklahoma, waar hij ook begraven werd.

Het genootschap, de universiteit en de overheid worden nu gedaagd door Harlyn Geronimo (61). Hij en andere nazaten willen openheid van zaken, omdat ze alle stoffelijke resten willen herbegraven in New Mexico.

Een woordvoerder van Yale reageerde vorige week dat De Tombe niet op universiteitsterrein staat. De club zelf, die officieel niet aan de universiteit gelieerd is, onthoudt zich van commentaar.