Morbide teksten bij Steen en Spinal

Pop Steen + Spinal. Gehoord: 20/2 WATT Rotterdam.***

Het is een curieuze botsing van stijlen. In het voorprogramma staan broers Neo en Manu uit Gouda, twee blanke jongens die met gebalde vuisten in de lucht teksten rappen vol verwijzingen naar mythes en politiek. Over de vleugels van Icarus, de koloniale geschiedenis van Nederland, het racisme van het Sinterklaasfeest en de oorlog in Irak. En een ode aan hiphop.

In het hoofdprogramma staan Steen uit Utrecht en Spinal uit Zoetermeer, rappers die zichzelf trots white trash noemen en elkaar op rauw beukende hardcorebeats afwisselen met stoïcijns ratelende, zwartgallige teksten. Over seksslavinnen die vol zaad gespoten worden, uiteenspattende hoofden en organen op het asfalt, vrouwenmishandeling en liefde voor Satan. In Haat rappen ze dat ze hiphop haten, elkaar en de mensheid. En ze brengen maar liefst twee odes aan zelfmoord, Doe Het en Los Van De Vloer (Spring Um).

Het krankzinnige universum van Steen en Spinal is smakeloos en intrigerend. Ze zijn ontregelend morbide. Hun paranoïde teksten, die ze met strakke gezichten onderstrepen door voor te doen hoe je polsen moet doorsnijden, krijgen enige balans omdat ze ook van hun eigen bestaan een uitzichtloos beeld schetsen. „Ik heb het gehad met mijn leven en ik kots van mijn hoer.”

De ook zelfstandig actieve Steen en Spinal brachten twee jaar geleden samen de EP Kadaverrap uit; volgende maand verschijnt Tot Het Ontbindt. Net als Eminem het tierende alter ego Slim Shady bedacht als uitlaatklep voor zijn creativiteit, lijken de onderbuikkarakters van Steen en Spinal een motor om ongeremd te kunnen spuien.

Hun muziek is bloedserieus gebrachte komedie met een rouwrand die net wanneer je moet lachen je weer in je maag stompt. Hiphoppunk met snijdende synthesizers, terroriserende bassen en strakke rijmschema’s, en de botte energie van gabbermuziek.

Opgetogen kijkt Spinal de zaal vol opgestoken middelvingers in, die luidkeels meegalmt met de veelvuldig voorbijkomende vloek: ‘Kaaaanker’. „Jullie zijn terminaal ziek,” zegt hij. Dat is bedoeld als compliment.

    • Saul van Stapele