Kings Of Leon: de nieuwe rock-?n-roll

Caleb Followill: indringend, priemende stem (Foto Andreas Terlaak) Op de foto Caleb Followill, zanger en gitarist van de Amerikaanse rockband Kings of Leon. De vier Followills (3 broers en een neef) stonden in het kader van hun laatste cd "Only by the Night" in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Foto: Andreas Terlaak Terlaak, Andreas

Rock Kings Of Leon. 21/1 HMH, Amsterdam.****

Hij snerpt, hij schraapt en hij jengelt. Frontman Caleb Followill van de Amerikaanse Kings Of Leon is geen orthodoxe rockvocalist. Zijn indringende stem priemt zich een weg naar het trommelvlies van de luisteraar en door die wringende klank waren de Kings Of Leon geen instant-succes, vooral niet op de radio. Pas met hun vierde album Only By The Night ontwikkelden de drie gebroeders Followill en hun neef zich tot een potentiële stadionact met een vurige, robuuste rocksound.

Met Sex on fire schreven ze vorig jaar een eerste onverbiddelijke rockklassieker. Komiek Michael McIntyre stak er de draak mee in een veelbekeken BBC-programma: „Schrik niet liefste, onze seks staat in brand!” En hij imiteerde een brandblusser. Maar het poppubliek weet wat het serieus moet nemen. Het lied werd uitbundig meegezongen in een uitverkochte HMH, waar kaartjes buiten tot vier keer de prijs opbrachten. Het ‘Yeah-oh’ werd een massaal spreekkoor, geknipt om binnenkort over nog veel grotere festivalterreinen uit te klinken.

De Kings Of Leon zijn duidelijk sterker geworden na hun stage in het voorprogramma bij U2, waar ze een grotere dynamiek in hun geluid opdeden. Vooral bassist Jared Followill speelt breder opgezette partijen; niet meer alleen de grondtonen maar inventieve notenreeksen en spannende ritmes. Ze zijn niet bang om vuig te klinken, met heftig vervormde gitaren en de onderkoelde drums van oudste broer Nathan als rots in de branding. Om zijn relaxte houding te onderstrepen, blies hij zo nu en dan een fikse kauwgombel.

Er hangt een sfeer van decadentie rond deze stuurse familiegroep uit Nashville. Ze zeggen niet veel en hun muziek wordt er alleen maar spannender door. Neef Matthew speelde de gitaarriff uit Molly’s chambers met zijn tanden. Verder hielden ze het sober, zonder uitgebreide lichtshow of muzikale omwegen. Pas aan het eind veroorloofden ze zich wat lucht in Knocked up, met bassen als zoemende insecten en klaaglijke zang over een zwanger meisje, op de vlucht voor het verstandige advies van haar moeder. Kings Of Leon vertegenwoordigen het nieuwe geluid van seks, drugs en rock-’n-roll, puntig gedoseerd in songs die recht op hun doel afgaan.

    • Jan Vollaard