Kampioen of niet, het is in elk geval een topjaar

AZ miste tegen Heracles zes basisspelers maar de koploper won de uitwedstrijd met 2-0.

De voorsprong op FC Twente en Ajax, die beide wonnen, is nog altijd ruim.

De landstitel is nog niet binnen, maar dit seizoen zal de geschiedenisboeken van AZ ingaan als een topjaar. De ploeg uit Alkmaar verbeterde zaterdag, na de 2-0 overwinning bij Heracles Almelo, weer een clubrecord. Doelman Sergio Romero hield voor de zeventiende keer dit seizoen zijn doel schoon en verbeterde daarmee het record uit de seizoenen 2006-2007 en 1974-1975.

Romero verbeterde eerder dit seizoen in de thuiswedstrijd tegen Heracles ook al een clubrecord. De Argentijnse keeper hield op 6 december voor de zesde keer op rij in eigen stadion de nul. Romero hield dat uiteindelijk tien thuisduels vol. Saïd Boutahar van Willem II maakte op 7 februari een einde aan de reeks.

Trainer Louis van Gaal was na de overwinning tegen Heracles vol lof over zijn ploeg. AZ miste zes basisspelers, maar hun vervangers deden het uitstekend. „Petje af voor de hele selectie”, zei Van Gaal. Aanvoerder David Mendes da Silva moest na een half uur het veld verlaten met een spierblessure, maar zijn vervanger Nick van der Velden hield zich goed staande. „Dat gebeurt iedere keer als er iemand geblesseerd uitvalt. Het getuigt van een topsportmentaliteit. We hebben een fantastische selectie; iedereen draagt zijn steentje bij.”

Van Gaal betitelde het uitvallen van Mendes da Silva, die waarschijnlijk een spierscheuring heeft opgelopen, als een „groot verlies”. „David is belangrijk voor ons. Hij is multifunctioneel en heeft op bijna alle posities al gespeeld.” Van Gaal heeft te kampen met een volle ziekenboeg. Hij kan voorlopig ook nog niet beschikken over Sébastien Pocognoli, Jeremain Lens, Niklas Moisander en Héctor Moreno. Stijn Schaars en Kew Jaliens, die tegen Heracles ontbraken vanwege een schorsing, zijn komend weekeinde wel weer van de partij.

Met nog tien duels te spelen, heeft AZ nog altijd negen punten voorsprong op FC Twente, waar momenteel niets fout lijkt te kunnen gaan. Na de stunt bij Olympique Marseille in de UEFA Cup (0-1) won de ploeg van trainer Steve McClaren gisteren ook bij Sparta: 1-2. In Rotterdam had Twente over geluk niet te klagen. De club uit Enschede leek af te stevenen op een gelijkspel, maar Theo Janssen knalde zijn ploeg in de negentigste minuut alsnog naar de zege.

Het leek voor Twente een makkelijke middag te worden op Het Kasteel. Al na vier minuten stond de 0-1 op het scorebord. Sparta-verdediger Sander van Gessel gleed de bal na een voorzet van Eljero Elia achter zijn eigen doelman Cassio Ramos. Na een half uur maakte Ruud Knol uit een strafschop gelijk. In de tweede helft ging het duel gelijk op. Op de late treffer van Janssen had niemand meer gerekend.

Ajax dacht gisteren – tussen beide UEFA-Cupduels met Fiorentina door – kennelijk even niet aan plaatsing voor Europees voetbal volgend seizoen. Ajax speelde zo gemakzuchtig tegen FC Volendam dat de hekkensluiter tot de slotminuut op een stunt mocht hopen. Ajax won uiteindelijk met 2-1, ook omdat Volendam in de slotfase twee goede kansen miste. Rowin van Zaanen stuitte op doelman Maarten Stekelenburg; invaller Melvin Platje raakte de paal.

Ajax-coach Marco van Basten miste de geblesseerden Jan Vertonghen, Gabri, Urby Emanuelson, Eyong Enoh, Dario Cvitanich en Siem de Jong. Volendam kwam na een kwartier verrassend op voorsprong door Gerson Sheotahul: 0-1. Suarez maakte voor rust met het hoofd gelijk en Thomas Vermaelen bezorgde Ajax een kwartier voor tijd met een frommeldoelpunt alsnog drie punten.