Judoka's Grol en Willeboordse winnen zilver in Hamburg

Judoka Henk Grol is bij zijn terugkeer op de tatami tweede geworden bij de Grand Prix in Hamburg. De Europees kampioen en winnaar van de bronzen olympische medaille in de gewichtsklasse tot 100 kilogram trok zich wegens een blessure terug voor de finale.

Grol had last van zijn arm en schouder en miste door een gekwetste hiel eerder dit seizoen al de Grand Slam in Parijs. In Hamburg, zijn eerste optreden sinds de Olympische Spelen in Peking, was Grol tevreden met een finaleplaats. De zege werd toegekend aan de Japanner Takamasa Anai, de Nederlander Elco van der Geest eindigde in dezelfde gewichtsklasse als vijfde.

„Het was een mooie rentree”, zei Grol na afloop. „Door het gebrek aan ritme kreeg ik last van allerlei ongemakken. Dat is nu nog niet zo’n probleem. Alles staat dit seizoen in het teken van de wereldkampioenschappen in Ahoy. Daar ga ik voor goud.”

De Nederlandse equipe sloot het gerenommeerde toernooi in Hamburg af met drie medailles. Elisabeth Willeboordse (-63 kg) won ook zilver, Jeroen Mooren (-60 kg) behaalde brons. Mooren krijgt binnenkort weer concurrentie van wereldkampioen en winnaar van olympisch brons Ruben Houkes, die is geopereerd aan zijn elleboog.

Willeboordse, die in Peking ook olympisch brons won, behaalde in Hamburg haar derde internationale medaille van het seizoen, al was het opnieuw geen goud. „Weer tweede”, reageerde Willeboordse. „Maar liever dat ik nu af en toe verlies dan straks bij de EK of WK. Ik ben de afgelopen weken nu tegen ongeveer alle belangrijke concurrenten op de tatami gegaan en daar heb ik een goed gevoel aan overgehouden. Ik lig wel op schema.”

Deborah Gravenstijn, met een zilveren medaille de meest succesvolle Nederlandse judoka in Peking, verloor in Hamburg in de eerste ronde. Een week eerder verloor ze ook de eerste partij bij het toernooi in Wenen, waar ze haar rentree maakte in de gewichtsklasse tot 57 kilogram. (ANP)