'Ik droom niet echt van de Spelen'

Snowboarder Dimi de Jong (14) verdiende zaterdag in Canada een nominatie voor ‘Vancouver 2010’.

Nee, olympische dromen had Dimi de Jong uit Den Haag „niet echt”. Maar de kans is groot dat de snowboarder volgend jaar in Vancouver de jongste Nederlandse man wordt die ooit aan de Winterspelen deelnam. Bij de wereldbekerwedstrijd in Stoneham verdiende hij een olympische nominatie. „Ik droomde er niet echt van, maar ik zou er wel heel graag heen willen”, zei hij vanmorgen telefonisch vanaf het vliegveld in Frankfurt.

Wist je dat je bij de mannen de jongste Nederlander kunt worden op de Winterspelen? Bij de vrouwen waren alleen Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel jonger dan jij.

„Nee, dat wist ik niet. Het zou wel leuk zijn als het lukt. Maar het is nog niet zeker. Het is nu eerst wachten of er een brief van [sportkoepel] NOC*NSF thuis komt waarin staat dat ik genomineerd ben.”

Denk je dat dit succes iets zal veranderen in je leven?

„Nee, dat denk ik niet. Ik vind dit heel leuk om te doen en probeer gewoon door te gaan.”

Je leeftijdsgenoten zitten vandaag gewoon op school.

„Ja, dat klopt. Ik ben al twee maanden niet op school geweest. Ik heb wedstrijden gehad in Frankrijk, Italië, Zwitserland en nu dus in Canada. Ik denk niet dat ik deze week naar school ga, want ik moet zaterdag weer naar Japan voor een wedstrijd. Ik lig zo ver achter dat het weinig zin heeft om nu even twee dagen naar school te gaan.”

Denk je dat je kansen hebt om volgend jaar in Vancouver een medaille te winnen?

„Nee, dat denk ik niet. Er zijn zoveel goeie snowboarders, vooral in Amerika. Maar het is leuk dat ik in mijn leeftijdsgroep nu tot de besten van de wereld hoor.”

    • Rob Schoof