'Embargo wapens Israël en Hamas'

Amnesty International heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen om een „volledig” wapenembargo in te stellen tegen zowel Israël als Hamas. Volgens de mensenrechtenorganisatie hebben beide partijen tijdens hun recente confrontatie in de Gazastrook „oorlogsmisdaden” gepleegd met wapens uit het buitenland.

Amnesty zegt dat medewerkers van de organisatie vorige maand, na het geweld in de Gazastrook, munitieresten hebben aangetroffen die de beschuldigingen onderbouwen. Israël voerde van 27 december tot 18 januari een offensief uit tegen de Palestijnse organisatie Hamas. Aan Palestijnse zijde kwamen zeker 1.300 mensen om, aan Israëlische zijde dertien.

Israël heeft witte fosfor en andere wapens gebruikt voor aanvallen waarbij „honderden kinderen omkwamen”, aldus Amnesty. Hamas heeft raketten op Israël afgevuurd die eerder de Gazastrook waren binnengesmokkeld. Beide partijen hebben daarbij het internationale humanitaire recht geschonden, stelt Amnesty.

Een woordvoerder van de Israëlische regering wees de beschuldigingen vandaag van de hand. Hij noemde het rapport „ gebrekkig” en zei dat Israël alleen wapens gebruikt die toegestaan zijn onder internationaal recht.

Israël en Hamas praten inmiddels over een duurzaam bestand. Vanochtend werd bekend dat Olmert zijn toponderhandelaar zal vervangen na kritiek op de Israëlische onderhandelingstactiek. Amos Gilad noemde het „beledigend” voor Egypte, dat bemiddelt tussen Israël en Hamas, dat Olmert de vrijlating van de door Hamas ontvoerde soldaat Gilad Shalit, koppelt aan de opening van Gaza. Hamas eist de vrijlating van 1.400 Palestijnen in ruil voor Shalit. (Reuters, AP)