Elf vredessoldaten gedood in Somalië

Islamitische extremisten hebben gisteren in de Somalische hoofdstad Mogadishu elf soldaten van de vredesmissie van de Afrikaanse Unie (AU) gedood. Het is de zwaarste aanslag op de vredestroepen sinds het begin van de missie in maart 2007.

De aanval is opgeëist door Al-Shabaab, een islamitische extremistenbeweging die uit is op de omverwerping van de gematigde, door de internationale gemeenschap ondersteunde regering van Somalië. Al-Shabaab, dat volgens de Verenigde Staten banden onderhoudt met Al-Qaeda, claimt dat twee zelfmoordcommando’s zichzelf opbliezen bij een gebouw waar de vredestroepen verbleven.

De AU ontkent dat er sprake was van zelfmoordaanslagen. Volgens de AU kwamen de elf soldaten, afkomstig uit Burundi, om het leven door mortiergranaten.

Somalië heeft sinds vorige maand een nieuwe regering onder leiding van relatief gematigde moslimleiders. Sommige opstandelingenbewegingen hebben hun steun aan de regering toegezegd, maar het radicale Al-Shabaab zegt niet te rusten tot Somalië bestuurd wordt volgens islamitisch recht. Al-Shabaab heeft aangekondigd haar aanvallen op de vredesmissie in Somalië te zullen opvoeren.

De ruim drieduizend troepen van de AU, afkomstig uit Burundi en Oeganda, gelden als laatste buffer tussen Al-Shabaab en enkele strategische locaties van de regering in Mogadishu. De vredestroepen zijn belangrijk voor de toevoer van internationale voedselhulp naar de haven en voor de bewaking van de luchthaven en het presidentieel paleis. (Reuters)