De PVV wordt slapend hogeropgeleid

‘Wilders trekt meer hogeropgeleiden’, zag ik in de krant staan. In opdracht van de Volkskrant had TNS NIPO onderzoek verricht, en wat bleek? In 2006 was nog maar 9 procent van de PVV-stemmers ‘hogeropgeleid’, terwijl dat percentage intussen is gestegen tot 13.

De betekenis van de cijfers werd me niet in één oogopslag duidelijk, maar gelukkig kon een medewerker van het bureau de uitkomst in één zin recapituleren: ‘De Wildersstemmer normaliseert’. Nog even, en het zijn net mensen.

Moet Wilders daar trots op zijn? Dat weet je nooit bij politici. De voorzitter van een charitatieve vereniging zal graag miljonairs onder z’n donateurs zien, en een academische sociëteit zal handarbeiders buiten de deur houden. Maar in de politiek is het volgens mij net als bij omroepen: het gehalte telt minder dan de hoeveelheid. Als de PVV in 2011 de gunst krijgt van 2,2 miljoen ongeletterde Nederlanders, zal het Wilders waarschijnlijk een zorg zijn dat er zo weinig ‘hogeropgeleiden’ tussenzitten. Hij heeft z’n 50 zetels.

Wat verstaan we in Nederland overigens precies onder ‘hogeropgeleid’?

Van een eigen onderzoekje van de Volkskrant, die een aantal hate mailers uit de collectie-Spong had benaderd, werd ik niet veel wijzer. Men had behalve ‘een directeur’ (directeur waarvan?) o.a. een vastgoedhandelaar getroffen en iemand die ‘jarenlang actief PvdA-lid’ was geweest. Maar dat leek me op zichzelf geen garantie dat die twee ook ‘hogeropgeleid’ waren. Over hoger dan wat hebben we het trouwens? Hoger dan het fröbelonderwijs? Dan het vmbo? Dan de hogeschool INHolland? Dan Plasterk?

Ik weet niet of u de geschiedenis volgt van Jade Goody, die sinds haar deelname aan een Britse Big Brother-editie (2002), in het Verenigd Koninkrijk is gekoesterd als een super-Tokkie. Ik volg ’t. Jade, nu 27, had alles mee. De Londense correspondent van de New York Times schetste onlangs haar signalement: ‘Kind van drugsverslaafde ouders, grof in de mond, drankzuchtig, altijd schulden, te zwaar voor haar leeftijd, nauwelijks opgeleid.’

In het nieuwe profiel van de PVV-mens zou ze al niet meer hebben gepast.

Maar na 2002 heeft ze naar eigen zeggen onafgebroken veel geld verdiend voor allerlei camera’s, en er heeft al die jaren eigenlijk nooit een dip gezeten in de belangstelling die ook kranten voor haar hadden. Als er al even slapte dreigde, kwam ze zelf altijd spontaan met momenten van het soort geluk of leed waar Engelse Story’s en Engelse SBS-sen van leven. Zou ze ook nu voor stilte hebben gevreesd? Geen nood. Het gelukkige toeval wilde dat de baarmoederhalskanker die vorig jaar bij haar werd vastgesteld ongeneeslijk blijkt, en dat ze binnenkort dood gaat.

Kan het mooier voor krant, beeldbuis en volk? Volgens plan moet ze gisteren zijn getrouwd met een ex-gedetineerde die nog een elektronisch enkelbandje om had. Voor hun wittebroodsweken heeft Elton John een van zijn villa’s beschikbaar gesteld. En het roddelblad OK! heeft meer dan 1 miljoen pond geboden voor een exclusieve huwelijksreportage. En dat allemaal omdat de climax nog moet komen: Jade wil sterven op televisie!

Bij Matthijs van Nieuwkerk schoof deze week een necrofiele telg aan uit het toneelspelersgeslacht Römer. Hij verzekerde, mede namens Endemol Nederland, dat televisiekijkers na Big Brother en De Gouden Kooi absoluut ook thuis willen blijven voor iemand die live haar laatste adem uitblaast, en dat John de Mol (aangenomen natuurlijk dat het einde van Jade een succes wordt), zeker nieuwe kandidaten zal oproepen.

Zouden niet juist ‘hogeropgeleide’ PVV-stemmers dat toejuichen? Zij haten censuur. ‘Wilders’, zei de eerder geciteerde onderzoeker, ‘heeft zich het thema van de vrije meningsuiting succesvol toegeëigend’. En zo zien we maar weer dat de hogeropgeleide Mark Rutte zich zelfs dát verkiezingsnummer heeft laten afsnoepen.

    • Jan Blokker