Dales: metro in A?dam is prima

Met de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam gaat het voor „meer dan 95 procent” prima. Dit zei ex-wethouder Geert Dales vanmorgen telefonisch over de problemen met de metrolijn, die een opvolger vorige week de kop heeft gekost.

Dales sleepte in oktober 2002 het definitieve aanlegbesluit door de Amsterdamse gemeenteraad. De metro zou 1,4 miljard euro kosten en in 2011 klaar zijn. Vorige week trad wethouder Tjeerd Herrema af, nadat hij weer een begrotingsoverschrijding en vertraging had gemeld. Volgens de laatste raming zal de metrolijn 2,3 miljard euro kosten en in 2017 klaar zijn.

De jongste overschrijding van 290 miljoen euro wordt grotendeels veroorzaakt door de verzakkingen bij de Vijzelgracht. „Het is natuurlijk heel vervelend wat daar is gebeurd, maar je praat over een stukje van honderd meter op een metrolijn van 9,6 kilometer” , zegt Dales. „Het meeste gaat wel gewoon goed, zoals het huzarenstuk bij het Centraal Station. Een aantal metrostations is zelfs al klaar.”

Hoewel het onderzoek naar de oorzaak van de verzakkingen nog loopt, weet Dales vrij zeker dat de schuld bij de aannemer ligt: „Die heeft waarschijnlijk een fout gemaakt bij het storten van de betonnen diepwand.” In elk geval voelt Dales zich daarvoor niet verantwoordelijk. „Ik was tot begin 2004 wethouder. Moet ik dan tot 2017 de kwaliteit van het beton blijven controleren?”

Dales voelt zich wel „medeverantwoordelijk” voor de financiële overschrijdingen sinds 2002: „Daar is duidelijk wel wat fout gegaan en daarin heb ik natuurlijk een verantwoordelijkheid.” Hij zegt zich te verheugen op de enquête die de gemeenteraad wil houden: „Ik wil de arena graag betreden om mijn verhaal te doen.” Hij erkent dat hij achteraf bezien optimistisch is geweest: : „Je moet waken voor overoptimisme, maar ik ben nu vooral bang voor een te veel aan pessimisme en zwartgalligheid.”