Curry met drie uien

Die zondag, begin jaren negentig, zou mijn schoonzusje met man en kinderen vanuit het westen bij ons op bezoek komen. Omdat de reis Leiden-Raalte met drie kleine kinderen niet mis is, hadden we afgesproken dat ze ook bleven eten. Ik stelde voor om deze keer te koken. Als kandidaat-notaris in een drukke praktijk met veel leuke hobby’s, had ik daarvoor eigenlijk nooit tijd, dus mijn vrouw was blij verrast dat ik nu eens achter het fornuis kroop. Wie weet ontdekte ik op deze manier een nieuwe hobby.

Na een lange reis kwamen mijn schoonzusje en aanhang die ochtend binnen met een leuk cadeautje voor onze tuin. Een netje bloembollen. Mijn vrouw, een opruimerig type, borg het netje snel op en we gingen aan de koffie.

Het werd een gezellige dag en terwijl de anderen ’s middags een mooie wandeling op de Holterberg maakten, zette ik mij aan mijn taak. ’s Avonds smulden we met z’n allen van de overheerlijke vleescurry die ik serveerde met een komkommer-yoghurtsaus. Ik was beretrots op mijn kookkunsten en ik meende in de ogen van mijn vrouw te lezen dat ze stiekem hoopte dat ik inderdaad een nieuwe passie had gevonden.

Toen zij die week echter de bloembollen wilde planten kon ze de bolletjes niet vinden. Toen ze wel een netje uien in het kratje vond waar ze de bloembollen had neergelegd ging bij haar een lampje branden.

Van mijn kookcarrière is niks meer terechtgekomen.

Vleescurry voor 4 personen:

500 g mager lamsvlees

3 kleine uien

1 klein groen pepertje

4 eetlepels olie

1 kaneelstokje

4 kruidnagels

1 laurierblad

2 theelepels djinten

2 teentjes knoflook

2 theelepels djahé

½ theelepel chilipoeder

1½ theelepel ketoembar

1½ theelepel koenjit

2 dl volle yoghurt

1 eetlepel bruine basterd suiker

1 kruidenbouillontablet

2 eetlepels geschaafde amandelen

ca. 3 eetlepels aardappelpureepoeder, zout

6 takjes peterselie

2 eetlepels zure room

Vlees in blokjes van 2 bij 2 cm snijden. Uien en pepertje in stukjes snijden. In braadpan olie verhitten en ui fruiten. Voor de saus kaneelstokje, kruidnagel, laurier, pepertje en djinten toevoegen. Knoflook persen en even meebakken. Vlees, djahé, chilipoeder,ketoembar en koenjit toevoegen en 1 minuut bakken. Yoghurt toevoegen en 15 minuten zachtjes stoven.

Dan 1½ dl water erbij, de bruine suiker en het bouillontablet. In 40 minuten met deksel op de pan zachtjes gaar stoven. In een koekepan amandelen kort roosteren. Kaneelstokje, kruidnagels en laurierblad verwijderen. Aardappelpureepoeder toevoegen en blijven roeren tot de saus gebonden is. Op smaak brengen met zout.

Curry over de borden verdelen. Zure room erover gieten en peterselie en amandelen erop strooien. Serveren met rijst en een salade of komkommer-yoghurtsaus.

Arnoud de Zwart

    • Arnoud de Zwart