Clinton: mensenrechten China niet belangrijkst

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft bij een bezoek aan China duidelijk gemaakt dat samenwerking op het gebied van economie, klimaatverandering en veiligheid belangrijker zijn dan meningsverschillen over mensenrechten.

Gisteren sloot Clinton haar bezoek aan China af. Het bezoek maakte deel uit van een reis van een week door Azië. Vrijdag stelde zei Clinton dat de Verenigde Staten zouden blijven proberen de mensenrechtensituatie in China onder de aandacht van de Chinese regering te krijgen. Maar deze pogingen mogen economische relaties, de aanpak van klimaatverandering en veiligheidsvraagstukken niet „verstoren”, zo voegde ze eraan toe.

Mensenrechtenactivisten bekritiseerden Clinton om haar bescheiden stellingname over mensenrechten. In 1995 had ze het communistische Chinese regime in een speech in Peking nog gekapitteld. „Minister Clintons opmerkingen wijzen nu op een diplomatieke strategie die altijd goed heeft gewerkt voor de Chinese regering”, aldus de NGO Human Rights Watch zaterdag.

Clinton roemde zaterdag de voortgaande aankoop door China van Amerikaanse staatsobligaties, ondanks de economische crisis. „Ik denk dat dat het vertrouwen [in Amerikaanse obligaties] zeer gegrond is”, zei ze. Volgens de Amerikaanse politica zullen de VS en China „samen” bijdragen aan het herstel van de wereldeconomie.

Om te onderstrepen dat Washington klimaatverandering prioriteit geeft, bezocht Clinton zaterdag een electriciteitscentrale met een lage CO2-uitstoot met technologie van het Amerikaanse General Electric. „We hopen dat jullie niet dezelfde fouten maken als wij ... toen wij industrialiliseerden, wisten we niet beter”.

Tijdens het bezoek van Clinton kregen verscheidene Chinese dissidenten huisarrest opgelegd. „Vanwege Hillary’s China-bezoek staat er nu politie op wacht bij mijn huis,” sms’te de dissident en schrijver Yu Lie aan journalisten. (AP, Reuters, BBC).