Bod op Nuon van Zweeds staatsbedrijf

Het Zweedse elektriciteitsbedrijf Vattenfall heeft een bod van 8,5 miljard euro gedaan op zijn Nederlandse branchegenoot Nuon. Vattenfall is voor 100 procent in handen van de Zweedse staat.

Het overnamebod van Vattenfall volgt op het bod dat het Duitse RWE vorige maand deed op Essent. De Nederlandse energiebedrijven komen naar verwachting snel in buitenlandse handen nu ze de door de overheid verplichte afsplitsing bijna hebben afgerond.

De energiebedrijven Essent, Nuon, Eneco en Delta moeten hun netwerken afsplitsen van hun productie- en leveringsdeel. Het netwerk blijft in publieke handen, het productie- en leveringsdeel mag verkocht worden. De NMa buigt zich nu over de splitsingsplannen, waarna minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) zich er nog over moet uitspreken.

Het netwerkbedrijf van Nuon valt buiten de overeenkomst met Vattenfall. Het Zweedse staatsbedrijf krijgt in eerste instantie 49 procent van de aandelen Nuon. Ondanks deze minderheid krijgt het wel meteen zeggenschap over de koers van het Nederlandse bedrijf. Vattenfall wil de rest van de aandelen in de komende zes jaar overnemen. Het overnamebedrag wordt betaald in contanten. De ondernemingsraad van Nuon is positief over het aanbod van Vattenfall. Er is vastgelegd dat er geen ontslagen vallen door de overname.

Vattenfall is actief in Zweden, Finland, Duitsland en Polen. Het levert elektriciteit en warmte. Het bedrijf had in 2008 een omzet van 164 miljard Zweedse kroon (14,8 miljard euro) en is tweeënhalf keer zo groot als Nuon. De stroom die Vattenfall levert wordt voor bijna de helft opgewekt met kolen en gas, voor eenderde met kernenergie, en iets meer dan eenvijfde met waterkracht.

De aandeelhouders van Nuon (provincies en gemeenten, waarvan de provincie Gelderland de grootste is met een belang van 44,7 procent) zullen zich over het bod van Vattenfall moeten buigen. Eerder hebben de aandeelhouders aangegeven een partner te willen die een sterke positie heeft in gas, omdat ze zich zorgen maken over de groeiende afhankelijkheid van Rusland. Vattenfall heeft geen sterke positie op de gasmarkt.

Eerdere artikelen over de energiemarkt op nrc.nl/economie