'Blade runner' Pistorius gewond bij een bootongeluk

De Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius, de atleet met twee kunstbenen van carbon, heeft zaterdag door een ongeluk met een boot lichte verwondingen opgelopen. De ‘blade runner’ werd kort na het incident opgenomen in een ziekenhuis in Johannesburg.

De artsen verklaarden dat Pistorius enkele kneuzingen en verwondingen in het gezicht heeft opgelopen. Hij mag het ziekenhuis waarschijnlijk snel weer verlaten. Het ongeluk had plaats op de Vaal, een rivier in de buurt van Johannesburg.

De gehandicapte sprinter uit Zuid-Afrika haalde vorig jaar het wereldnieuws toen hij met succes zijn verbod op deelname aan de Olympische Spelen bij het internationale sporttribunaal CAS aanvocht. Pistorius probeerde zich vervolgens te kwalificeren, maar beet zich stuk op de strenge limiettijden. Hij was vervolgens wel succesvol bij de Paralympics in Peking. Pistorius won goud op de 100, 200 en 400 meter.

De discussie over deelname van Pistorius aan wedstrijden voor valide sporters spitste zich toe op zijn gekromde protheses van carbonfiber, Cheeta’s genoemd.

De internationale atletiekfederatie IAAF had Duitse en Amerikaanse wetenschappers laten onderzoeken of de atleet voordeel uit zijn protheses zou halen. Maar dat kon volgens CAS niet bewezen worden, waarmee de weg naar de Spelen werd vrijgemaakt.

Bij een wedstrijd in Emmeloord, waaraan Pistorius vorig jaar mei deelnam, vertelde de Zuid-Afrikaan met grote verbazing te hebben gelezen dat hij met de Cheeta’s wel passen van vier meter zou kunnen maken, terwijl dat in werkelijkheid maximaal 2,7 meter is. Verder werd gezegd dat hij een andere – lees voordelige – bloedsomloop zou hebben. Ook die bewering deed Pistorius toen af als de grootst mogelijke onzin. „Mijn bloedsomloop wijkt niet af van valide mensen.”

Na zijn mislukte poging deelname aan de Spelen in Peking af te dwingen, richt Pistorius zich nu op ‘Londen’ in 2012.