Bank NIBC lijdt kwartaalverlies

De Haagse zakenbank NIBC leed in het vierde kwartaal van vorig jaar verlies, maar is heel 2008 desondanks betrekkelijk goed doorgekomen. De winst daalde ten opzichte van 2007 met 6 procent tot 91 miljoen euro. De winst uit voortgezette activiteiten daalde met 61 procent.

Het vierde kwartaal 2008 moest de bank een verlies incasseren van 61 miljoen euro, tegenover 45 miljoen het jaar daarvoor. Dat kwartaalverlies werd veroorzaakt door 88 miljoen euro aan afwaarderingen op de beleggingen van de bank. Vanwege de slechte prestaties van de bank ziet de raad van bestuur af van prestatiebonussen. Ook keert NIBC over 2008 geen dividend uit. In 2008 verlaagde de onderneming de operationele kosten met 14 procent door banen te schrappen.

Net als alle andere financiële instellingen had NIBC te lijden van het slechte beursklimaat als gevolg van de instorting van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in september vorig jaar. „De financiële crisis heeft weinigen in de markt ongemoeid gelaten. Dit is terug te zien in onze resultaten over het vierde kwartaal”, zei Jeroen Drost, bestuursvoorzitter van de bank. NIBC voerde afgelopen jaar een koerswijziging door om de bank minder afhankelijk te maken van financiering via andere banken. In plaats daarvan begon NIBC een internetspaarbank in Nederland, NIBC Direct, en haalde daar in een paar maanden tijd ruim 1 miljard euro mee op. Begin dit jaar opende NIBC ook een filiaal in Duitsland.

Behalve het geld dat met de spaarbank is opgehaald, heeft NIBC ook nieuw kapitaal opgehaald met de uitgifte van obligaties. De uitgifte van deze leningen, die onder de staatsgarantie vallen, leverde 2,9 miljard euro aan nieuw kapitaal op. In totaal haalde NIBC in 2008 5 miljard euro aan nieuw kapitaal op, waarmee de tier one-ratio (een maatstaf voor de hoeveelheid kapitaal ten opzichte van uitstaande schulden) op 16,6 procent kwam, ruim boven wat de markt nu verlangt.