Kernenergie rukt weer op, vooral in de rijke landen

\De gascrisis tussen Rusland en Oekraïne dwingt Europa op zoek te gaan naar nieuwe energiebronnen. Regeringen, niet in de laatste plaats die in Europa, zien kernenergie daarbij als de voornaamste oplossing, in ieder geval om twee problemen op te lossen: minder afhankelijkheid van de luimen van oliesjeiks en autocraten en sneller voldoen aan de eisen voor verminderde CO2-uitstoot.

Dertig van de tweehonderd landen in de wereld wekken energie op in kerncentrales. Hiervan liggen er zeventien in Europa. Omgerekend in kilo-Watt-uur per inwoner is Zweden de grootste producent van kernenergie ter wereld, gevolgd door Frankrijk en België. In absolute zin zijn de Verenigde Staten de grootste producent, gevolgd door Japan en Frankrijk. De enige kerncentrales op het Afrikaanse continent staan in Zuid-Afrika. Ook Zuid-Amerika, met enkel centrales in Brazilië en Argentinië, speelt hierin nauwelijks een rol een rol. (150) Maar dit zal snel veranderen.

Aflevering in een serie waarin statistische gegevens zijn verwerkt in kaarten.