Ultiem zweefvliegen in een Kranich

Een van de zes Kranich-zweefvliegtuigen die nog vliegen Foto’s Eric Brinkhorst Hierbij de Aankoop voor deze week: een zweefvliegtuig: Neelco Osinga Prof. C. Eijkmanstrat 17 7415 EK Deventer 0570 623 139 of 0625 023 795. ©foto eric brinkhorst Brinkhorst, Eric

Niet alleen Neelco Osinga (63), maar ook zijn vrouw Marja (59) is al meer dan veertig jaar een fervent amateurvlieger. Hun zoon is beroepspiloot, hun dochter staat piloten bij als psycholoog. In 1998 werd de familie de trotse bezitter van een uniek zweefvliegtuig.

U zweefvliegt al lang?

„Ik vlieg sinds mijn vijftiende via een regeling van de staat. Jongens mochten in die tijd gratis zweefvlieglessen volgen, omdat ze ons wilden stimuleren bij de luchtvaart te komen.”

Alleen jongens?

„Meisjes konden in die tijd stewardess worden. Mijn vrouw vliegt echter al sinds haar zestiende. Een paar jaar na mijn eerste lessen, hing ik de affiches op om nieuwe jongeren te werven. We kregen één reactie en die was van mijn vrouw. Zij mocht lid worden, maar niet gratis. Het is nog steeds een mannenwereld, maar wat er nu zo mannelijk is aan vliegen? Mijn vrouw is recordhoudster lange afstand voor vrouwen: ze vloog van Raalte naar Bielefeld.”

Jullie vlogen direct veel samen?

„Tijdens onze studie kochten we ons eerste zweefvliegtuig, een oldtimer en éénzitter van 23.000 gulden. We hadden een paar jaar daarvoor een piepklein huis gekocht in Groningen dat we goed konden verkopen. Een paar jaar daarna kochten we nog een oldtimer, een Grunau Baby.”

Maar u wilde toch liever een tweezitter.

„Na verloop van tijd keken we uit naar iets beters en inderdaad wilden we graag samen in de lucht zijn. We zochten eigenlijk heel specifiek naar een Duitse Kranich, een van de beroemdste zweefvliegtuigen ter wereld.”

Dat is nogal een wens.

„We waren op vakantie in Beieren toen we vernamen dat daar een zakenman woonde met een Kranich in zijn bezit. We zijn erheen gereden om te vragen of hij die aan ons wilde verkopen. Dat wilde hij niet, wel mochten we het vliegtuig lenen. Een vreemde constructie, want we moesten de restauratiekosten zelf betalen. Een goede vriend van ons heeft gedurende drie jaar elke dag aan ons vliegtuig gewerkt. Als dank hebben we hem onze eigen Grunau Baby overgedragen.”

Hoe was het om er eindelijk in te vliegen?

„Fantastisch, het is een unieke kist met vleugels met een enorme spanwijdte en daardoor een groot draagvermogen in de lucht. De Kranich kan lang blijven zweven. Tot 1948 zijn van dit toestel 2.500 stuks gebouwd. Na de oorlog zijn alle Duitse vliegtuigen vernietigd. Van de Kranich vliegen er nog zes.”

U heeft een unicum.

„Jaren later belde de eigenaar me op. Hij wilde toch de Kranich verkopen. We konden hem voor 40.000 mark kopen. In een gloednieuwe sportwagen kwam hij naar Nederland gereden. De man was al in de zeventig, naast hem zat een blonde jonge dame. Ze zei de hele avond geen woord, tot we naar de bank gingen. We moesten het geld overmaken op allerlei creditcards die zij uit haar tasje haalde. Daar heb je dan zo je gedachten over, maar mijn vrouw en ik konden ons er niet druk over maken en waren ontzettend blij dat we eigenaar waren van de Kranich. Het was een gedenkwaardige avond.”

Willemijn van Benthem

    • Willemijn van Benthem