Supporters?

Burgemeesters Job Cohen (Amsterdam) en Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), bestuurders van Ajax, Feyenoord en de KNVB besloten dat duels tussen Ajax en Feyenoord de komende vijf jaar zonder fans van de bezoekende club worden gespeeld. Terecht?

Jan Mulder, oud-voetballer en voetbalanalist: „Het is een uitstekende straf. Als er geen tachtig mensen zijn gemolesteerd, doet men altijd net of een wedstrijd rustig is verlopen. Maar ik zag de beelden voorafgaand aan het duel van vorige week en dan zie je toch dat op straat een akelige sfeer heerst. Zo kun je niet meer met je kinderen naar een wedstrijd. Eerlijk gezegd valt het me mee dat die straf nu is opgelegd. Ik had verwacht dat de burgemeesters het wel weer zouden lijmen. Mijn complimenten voor deze actie.”

Joop Verschuuren, manager supportersvereniging Feyenoord: „Een klassieker is geen klassieker zonder uitpubliek. Ik had de straf niet verwacht. De regeling hing ons al een aantal jaren boven het hoofd. Bij andere wedstrijden kwamen ook kleine ongeregeldheden voor. Deze keer is er niet veel meer gebeurd dan voorheen en nu wordt de straf ineens wel toegepast. Het is geen terechte maatregel. De directe aanleiding is uiteindelijk het feit dat een groepje supporters van Ajax de ME heeft aangevallen, waarbij ik moet zeggen dat wij ook geen lieverdjes zijn. Maar dat is iets wat buiten het stadion is gebeurd. Naar mijn idee wordt het voetbal toch binnen het stadion beleefd dus ik begrijp niet dat ze deze straf opleggen.”

Theo van Duivenbode, oud-speler Ajax en Feyenoord: „Ze moeten het hier net zo aanpakken als in Engeland. Daar worden de relschoppers direct opgepakt en gestraft en dat werkt. Maar een dergelijke wet in ons land invoeren duurt minstens tien jaar. Elke wedstrijd lopen de emoties weer hoog op. Daarbij kostte al die beveiliging de gemeenschap klauwen vol geld. Het is begrijpelijk dat er volgens de burgemeesters niets anders opzit.”

Renske Bruinsma, woordvoerder KNVB: „De KNVB betreurt dat het ondanks waarschuwingen vooraf zo ver heeft moeten komen, maar staat net als de clubs achter deze maatregel. Het is triest dat de goede en welwillende supporters moeten lijden onder het wangedrag van een klein groepje criminelen.”

Daniël Dekker, voorzitter supportersvereniging Ajax: „Het is een pijnlijk besluit voor de voetballerij. Dit gaat ten koste van de grote groep goedwillende supporters die wekelijks toeleven naar hun dagje Ajax. Het is jammer dat deze groep zich niets aantrekt van de gevolgen voor de voetballiefhebbers. Natuurlijk moeten echte voetbalsupporters hun favoriete club overal positief kunnen steunen. Gezonde sportieve rivaliteit draagt bij aan de wedstrijdbeleving en dat is een belangrijk onderdeel in de emotionele supporterswereld. We moeten ons wel afvragen waarom al deze personen niet opgepakt en gestraft kunnen worden met alle hulpmiddelen van tegenwoordig. Of het maatschappelijke probleem met deze zogenaamde afkoelperiode wordt opgelost, is de vraag. Je kunt je afvragen of hierdoor geen extra probleem ontstaat, omdat sommige supporters toch mogelijkheden gaan zoeken om de wedstrijden bij te wonen.”

Wim Rijsbergen, oud-speler van Feyenoord: „Nu blijven sommige ‘gewone’ supporters weg omdat ze bang zijn om zo’n stelletje gekken tegen te komen. Dat kan natuurlijk niet. Daarom is dit een verstandige straf; zijn we eindelijk eens van die excessen af. Het gaat misschien om een klein groepje supporters maar clubs zijn verantwoordelijk en kunnen dus op het gedrag van deze mensen aangesproken worden. Maar de clubs zullen ook wel blij zijn, het scheelt hen veel geld. Voor zulke wedstrijden maken ze hoge beveiligingskosten, daar zijn ze nu van af.”

Joop Atsma, Tweede Kamerlid CDA en oud-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie: „Een terechte straf en een logische consequentie als je ziet wat de supporters de afgelopen jaren hebben aangericht. Dit is de enige mogelijkheid om de supporters goed aan te pakken. Ik hoop dat deze maatregel een kleine bijdrage levert om de voetbalvandalen in toom te houden.”

    • Shari Kiljan